A kormány márciusban hirdette meg kkv-k részére az újraindítási hitelt, aminek keretein belül nulla kamatozású, maximum 10 millió forintot igényelhetnek azok a vállalkozók, akik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek – Értesült a Népszava.

A kormány a hitelbe belekalkulálta azt a 326  milliárd forintnyi előleget, amit az uniós helyreállítási alapból kapott volna Magyarország az idén. Az Európai Bizottság azonban nem folyósítja az összeget azzal az indokkal, hogy aggódik a magyar jogállamiság lábbal tiprása, illetve a rendszerszintű korrupció miatt.

A kormány ennek ellenére az ígérte, hogy a kabinet hazai forrásból megelőlegezi azokat, sőt az Magyar Fejlesztési Bank még a program lezárása előtt november közepén a hitelkérelmek beadásra bíztatta a cégeket.

A kormány abban bízitt, hogy rendeződik a helyzet az Európai Bizottsággal, azonban ez nem történt meg, ezért a Pénzügyminisztérium két hete jelentette be, hogy a kormány 350 milliárd forintnyi beruházás elindításának – pontosabban annak kifizetésének – elhalasztásról döntött, annak érdekében, hogy az államháztartás pénzügyi tartalékait növelje, illetve a 2021-es év végi hiányt mérsékelje.

A Népszavát felkreste egy pórul járt kkv ügyvezető igazgatója, aki elmondta a lapnak, hogy leállította a száz százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) a már megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését a cégeknek. A folyósító bank okként a kormány által elrendelt év végi spórolást említette.

A lap megkereste Lapunk megkereste a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy miért függesztették fel a kifizetéseket, a gyorskölcsönök folyósítását, illetve hány céget érint a leállítás a 11 ezer igénylő közül, ám választ nem kaptak egyelőre.

Forrás: Népszava