Ugyan a karácsony már tényleg a nyakunkon, és aki még nem szerezte be az ajándékokat, az most könnyen bekerülhet az őrületes forgatagba, ami minden évben felüti a fejét az ünnepet megelőző 4-5 napban, könnyen lehet, hogy még nem találta meg mindenki a “tökéletes” ajándékot.

A megfelelő karácsonyi ajándék kiválasztása a legtöbbünknek alapból is némi fejtörést okoz, ám még nehezebb dolga akad annak, akinek az egyik rokona/ ismerőse környezettudatosan éli a mindennapjait. Ha figyelmesen szeretnénk ajándékozni és nem az első vackot megvenni, amit meglátunk a boltban, akkor igencsak feladja a leckét ez azoknak, akik nem jártasak ebben az életfelfogásban. Pedig rengeteg lehetőség közül lehet válogatni, mutatom is, hogy szerintem –, mint szintén környezetbarát ajándékokat preferáló személy- mik a legjobb ötletek. 

Ajándékozz élményt!

A környezettudatos, illetve fenntartható életfelfogás egyik alappillére, hogy nem járulunk hozzá tárgyak előállításához abban az esetben, ha azok nem szükségszerűek. Így adja magát az ötlet, hogy ne tárgyat, hanem valami kézzel nem megfoghatót célozzunk meg ajándékként egy ily módon gondolkodó számára. Ami pedig örömet okoz, de kézzel nem megfogható, az bizony az élmény. De hogy is lehet élményt „ajándékozni” valakinek és kinek- milyet érdemes?
Ha természetet kedvelő ismerősünknek vagy családnak szeretnénk kedveskedni, akkor felmerülhet a szabadulószobák, kalandparkok, különböző túrák, de akár kikapcsolodó fürdőzések lehetősége is.
Viszont a kevésbé természetjáró, azonban élményekkel szívesen gazdagodó ismerősünknek remek ötlet például a kerámiázás, varró-, kötő-, horgoló tanfolyam, cukrász kurzus vagy főzőtanfolyam is. Azoknak a pároknak, akik pedig szeretnek közösen megélni mindent, kedveskedhetünk páros masszás oktatással vagy tánckurzussal, de alternatív városi sétával is.
A fent említett példák általában pénzhez kötöttek, viszont vannak olyan ajándékok is, amik egy forintba sem kerülnek, mégis hatalmas segítséget jelenthetnek egy hétköznapokban igencsak leterhelt személynek. Ilyenek az apró szívességek vagy tehermentesítő kuponok, amik igazából bármivel kapcsolatosak lehetnek, amiben úgy érzed, hogy az adott szerettednek szüksége lenne egy segítő kézre. Említek néhány példát, hogy könnyebb legyen elképzelni:

„A hétvégi ebédet én készítem el, te menj el sétálni vagy olvasgass egy kicsit.”

„Segítek a nagy bevásárlásban, oldjuk meg közösen”

„Ma én vigyázok a gyerekekre, ti menjetek el kikapcsolódni”

„Vasárnapi társasjáték délutánok”

Mivel az apró szívességek tárháza kifogyhatatlan, csak a kreativitásodat kell használnod, így szülőnek, barátnak, pároknak, tényleg bárkinek ideális ajándék lehet, akár még mellék-ajándékként is.

Mindenképp tárgyhoz ragaszkodnál?

Mivel mindig a tárgyakban a legkönnyebb gondolkozni, semmi gond nincs azzal, ha az ember a biztonságot keresve a megfoghatóban keresi a választ az ajándék-kérdésre. Egy környezettudatos személy esetében azokat a szempontokat érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen régóta és milyen szinten éli fenntarthatóan a hétköznapjait. Egy kezdő zero waster-nek például összerakhatunk egy remek kis induló csomagot telis tele hasznos tárgyakkal, mint a bambuszfogkefe, textil bevásárló szatyor és szütyő, zero waste kézikönyv (Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!), fém vagy üveg kulacs, textilzsebkendő és szalvéta, kenyértartó zsák, csatosüvegek és luffa szivacs. Illetve akár egy egy fenntartható termékeket áruló bolt utalványa is remek ajándék lehet (így tényleg azt szerezheti be, amire neki szüksége van). 
Azok, akiknek már régebb óta átszövi az életét a környezettudatosság, valószínűleg már rendelkeznek ilyen alapnak mondható eszközökkel, azonban ezeken kívül is még sok ajándék ötlet merülhet fel, például hulladékból újrahasznosított vagy természetes alapanyagokból készült telefontok, vagy fenntartható gazdálkodásból származó, esetleg újrahasznosított anyagból készült ruhadarab (puha felső, meleg pulcsi), illetve egy szuper konyhai komposzt is kiváló ötlet.
A kávé, tea vagy csoki szerelmeseinek pedig örök jolly joker ezen termékek csomagolásmentes, kimérősen vásárolt változata.

Plusz hasznos tippek, ha fontos az ajándék háttere vagy annak célja

Már azzal is nagyon sokat teszünk a környezetért és a környezettudatos ismerősünk odafigyeléssel teli ajándékának kiválasztásáért, ha felkutatjuk a magyar kisvállalkozások termékeit és igyekszünk itthon gyártott ajándékot találni. Ezzel a magyar emberek megélhetését is támogatjuk, valamint csökkentjük az ajándék környezet-terhelését. Mindezeken túl pedig már csak szélesedik a másokért tett ajándékozás határa. Ha szétnézünk egy kicsit az interneten, akkor rengeteg olyan szervezetet és alapítványt találhatunk, az ajándékainkat náluk beszerezve természetvédelmi, szociális és esélyegyenlőségi munkát is támogathatunk. A Magyar Madártani Egyesület-en vagy a WWF-en keresztül a természet- és állatvédelmet, örökbefogadó programban való részvétellel a Fővárosi Állatkertet és a nyíregyházi Sóstó Állatkertet támogathatjuk. A Segítő Vásárlás oldalán található termékek megvásárlásával a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató műhelyeket támogathatod. A méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó ételekkel pedig a fejlődő országokban dolgozó termelőket és munkásokat segítheted meg.

Kiemelt kép: Element5 Digital fotója a Pexels oldaláról