Az ünnepi időszak sokaknak arról szól, hogy a pörgős hétköznapok közepette kicsit lelassítsanak, átgondolják az elmúlt időszak eseményeit, eredményeit, és több időt töltsenek a családjukkal. Így van ezzel Pécs korábbi alpolgármestere, a Mindenki Pécsért Egyesület képviselője, Bognár Szilvia is. És bár a karácsony előtti napok neki is sok munkával teltek, azért szakított rám egy kis időt, hogy az ünnepi készülődésről beszélgessünk, sőt, még egy általuk gyakran elkészített, Svédországból származó mézeskalács-receptet is megosztott velem.

Mit jelent számodra a karácsony?

Azok közé az emberek közé tartozom, akik azt gondolják, hogy az életben kellenek sarokpontok, viszonyítási pontok, és az ünnepek számomra pont ilyen példák. Ezek közül is kiemelkedő a karácsony, ami általában fontos szerepet tölt be mindannyiunk életében. Az ünnep időszakában a helyek, a közösségek hangulata is érezhetően megváltozik, minden más, mélyebb és lassabb lesz – mondjuk nálam az ünnep előtt ez pont nem így van – és bízhatunk abban, hogy ilyenkor a jó dolgok és ügyek erősödnek fel, nem a negatívak. Karácsonykor megadatik a lehetőség, hogy olyan embereket is láthatunk, akikkel az év során nem sűrűn vagy egyáltalán nem tudunk találkozni.

Kikkel szoktál találkozni karácsonykor?

Nálunk az a ritmus, hogy 24-én az estét itt töltjük a városban. Szentestén a nagyfiúk is hazajönnek, és a Pécsett élő nagyszülőkkel vagyunk, akik szerencsére jó egészségnek örvendenek. Mivel én eredendően Fejér megyei vagyok, karácsony másnapján szoktuk felkerekedni és ellátogatni Fejér, illetve Tolna megyébe. Nagy bánatomra a pandémia megnehezíti, megritkítja a találkozást a külföldön élő húgommal és szeretteivel.

Az a tapasztalatom, hogy a kisgyermekek imádják a nagyméretű karácsonyfákat, a felnőttek inkább a kisebbeket részesítik előnyben. Nálatok milyen lesz idén a fa?

Gyerekkoromtól fogva imádom a karácsony illatát, és ebbe a fenyő aromája is beletartozik. De képzeld el, nálunk évek óta alternatív karácsonyfát készítünk.  Évekkel ezelőtt vásároltunk egy fagyasztószekrényt, és amikor házhoz szállították, fenyőlécekkel bélelték ki a dobozt, hogy ne sérüljön meg a szerkezet. Ezeket a léceket eltettük, most lecsiszoltam őket, nádakat csavaroztunk rá, kapott egy akasztót és jelenleg ugyan csupaszon, de már a nappali falán lóg. Az elmúlt 8 évben nálunk mindig valamilyen alternatív karácsonyfa van és a díszeket is leginkább magam készítem. Idén kartonpapírból, gombokból és girlandból, de felhasználtam még fehér temperát és aranyosan csillogó körömlakkot. A hajdani isteni illatokat pedig bőven pótolja a mézeskalács és beigli.

Mi annak az oka, hogy ezt a módszert követed?

Szerencsére kezd elterjedni a világban az a nézőpont, hogy védeni kell a környezetet és óvni kell a fákat, ennek jegyében én így, az alternatív ünnepi fával is tudok tenni valamit a környezetért. E mellett az elmúlt időszakban az életemben felerősödött a kreativitás a kézművesség terén, mert egész életemben mindig olyan munkám volt, amelynek részeként valamilyen témában stratégiát alkottam, a kollégáimmal lefektettük ennek alapjait rövid-, közép-, és hosszútávra tervezve, de ezeknek – kevés kivételtől eltekintve – leggyakrabban nem volt azonnal látható eredménye. De, amikor valamit a két kezeddel csinálsz, akkor az eredmény rögtön látszik, és nekem ez mostanában terápiás és hiánypótló is volt. Ha jól belegondolok, 8 éves korom óta egészen biztosan szeretek és ha ritkán is, de szoktam bütykölni.

A karácsonyi sütés-főzés kinek a feladata a családban? Mik a klasszikus karácsonyi ételek nálatok?

Ez egy megosztott feladat. Sajnos, az én édesanyám és nagymamáim már nem élnek, így azok az ízek, amiket hosszú évtizedeken át megszoktam, velük együtt távoztak és hiányoznak, de van helyettük más, ami ugyanannyira kedves nekem. A főzést apósom és anyósom szokta bevállalni, de apukámnál is mindig vár valami hazai, amikor odamegyünk. Az én vállalásom, hogy a disznótorost beszerzem és elkészítem. Elmaradhatatlan a mákos guba és beigli, meg persze mézeskalácsot is sütünk. Ez részemről holnap délelőtt fog megtörténni, a tésztát ma gyúrjuk össze, holnap sütjük ki. A mézeskalács tészta receptje anyósomé, svédországi rokonainktól származik, és nagyon-nagyon finom, viszont cserébe annyi bonyodalom van benne, hogy pár óra alatt nem lehet elkészíteni.

Köszönöm szépen az interjút! (A mézeskalács-recept a kép alatt található – szerk.)

„Magdi mamánk” isteni mézeskalács-receptje:

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1.5 dl méz
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1.5 dl tejszín
  • 2 kávéskanál szegfűszeg
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 2 kávéskanál gyömbér
  • 1 evőkanál tejben felolvasztott szódabikarbóna

Elkészítés:

A mézet felolvasztjuk, beleolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a tejszínt, valamint a fűszereket (sokan a mézeskalács fűszerkeverékeket használják, de az a tapasztalatom, hogy a hagyományos fűszerekkel sokkal jobb eredményt lehet elérni – a szerk.), majd az egészet fakanállal vagy robotgéppel kikeverjük, összedolgozzuk, míg rugalmas tészta állaga nem lesz. Ezután a tésztát fóliába tesszük és egy éjszakán keresztül hagyjuk pihenni (az sem baj, ha tovább marad a hűtőben, ezek a tészták megfelelő hűtés mellett sokáig elállnak).

Másnap az összeállt tésztát kicsit felmelegítjük, még egyszer átgyúrjuk, megformázzuk, majd (előmelegített, 180 fokos) sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Az előmelegítés során használható a sütő légkeveréses üzemmódban, sütéskor viszont nem célszerű, mert a szükségesnél jobban kiszárítja a tésztát. Jó étvágyat!