Bizonyára tudtátok, – akár személyes vagy közvetett tapasztalatból-, hogy az újév első napján tett fogalmak nagyrésze az új esztendő vége előtt elbukik. A Business Insider 2017-es felmérése szerint a szilveszteri fogadalmak 80%-át már február végén sem tartják be az emberek. Vajon miért buknak el, és hogyan vihetőek sikerre?

Miért nem teljesíthető a legtöbb újévi fogadalom?

Az emberek önmaguk felé támasztott irreális elvárásaik miatt

Két nagy alpontja határozható meg az irreális elvárásokkal megspékelt fogadalmaknak, amiből az egyik a fogyás-egészséges életmód-spórolás témával kapcsolatos. Ezzel a legnagyobb gond az, hogy lehetetlenül kevés időt hagyunk magunknak az ilyen fajta célok megvalósításához. Az élet élvezete és a másokon való segítés tengelyével pedig az a probléma, hogy ez általában külső, társadalmi nyomás hatására fogalmazódik meg bennünk. Márpedig, ha egy célt nem érzünk eléggé magunkénak, valószínűsíthetően hamar elfogy a motivációnk és az akaraterőnk.

A „hamis remény-szindróma” miatt

Képzeljük el, hogy minden magunkkal szemben állított irreális elvárást sikeresen megvalósítottunk, de mindennek ellenére nem érezzük magunkat annyira boldognak, mint amennyire számítottuk, hogy leszünk, amikor kitűztük a célunkat. Hiába törjük a fejünket, vajon mi volt a baj a célkitűzéssel és miért nem hozta a várt eredményt, nehezen fogunk rájönni a megoldásra. Valószínűleg útunk elején, vagy aközben a célunkhoz csapódott pár plusz elvárás, miszerint az az egy változás az életünkben, MINDENT jobbá tesz majd.

Több fogalom, kevesebb akarat és kitartás

Fogadalomkötéskor mindannyian lazán eltekintünk egy nagyon lényeges tényező mellett: komoly akaratra és hosszútávú kitartásra lesz majd szükségünk céljaink megvalósításához. Ezen két kulcstényezőnek azonban hamar megássuk azt a bizonyos gödröt, ha több nagy fogadalmat is bevállalunk az új esztendőre. Aminek pedig az oka, hogy a koncentrációnk és a cél iránt érzett eltökéltségünk több irányba való megoszlása azt eredményezheti, hogy végül egyik fogadalmunkhoz sem lesz elég az energiánk és a kitartásunk, hogy megvalósítsuk.

„(…) a fogadalmak azonban gyakran meghaladják akaraterőnket. Nem hagyunk időt magunknak, hogy hozzászokjunk az önszántunkból megváltoztatott szokásainkhoz, türelmetlenek vagyunk, ha nem jönnek gyorsan az eredmények, és tehernek, büntetésnek érezzük a kitűzött céljainkat”

–HARKAI VIKTÓRIA, PSZICHOLÓGUS

Milyen szempontok figyelembe vételével alakítsuk tehát az újévi fogadalmainkat?

1.  Az első szempont egyértelmű, de nem lehet elégszer hangsúlyozni fontosságát: ne támasszunk irreális elvárásokat magunkkal szemben.

2.  Érdemes egy kis időt szentelni arra, hogy komolyan végiggondoljuk, min szeretnénk változtatni a következő évben. (Ehhez kiváló keretet ad az Éviránytű) Ezeket érdemes leírni, és csak utána megfogalmazni ezekből célokat, fogadalmakat.

3.  Ahhoz, hogy elérhessük a nehéz, távoli célokat, sokszor egészen nagy változásokat kell alkalmaznunk, egy másik típusú gondolkodást kell elsajátítanunk, ami azzal kezdődik, hogy az egészet nem büntetésként, hanem az önmagáért való örömként éljük meg. Már maga a változás, a célhoz vezető út is öröm – nem könnyű, de jutalmazó.

4.  Ha már mindenképpen rövidebb távon szeretnénk eredményeket elérni, akkor érdemes a fogadalmak óceánjából egyet kiválasztani, és arra koncentrálni összes akaratunkat és kitartásunkat.

5.  Fogalmazzuk meg azokat konkrétan, határozzuk meg őket úgy, hogy illeszkedjenek mindennapjainkba, és ne kelljen hirtelen gyökeresen átalakítani az életünket. Nagyon fontos a fokozatosság, ne akarjunk egyik napról a másikra teljesen más életet élni.

6.  Mindenek előt pedig a legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban, valóban szeretnénk-e változtatni bizonyos szokásainkon, viselkedésünkön. Ha érzelmileg nem érezzük magunkat felkészültnek, érdemes egy későbbi időpontot választani a változásra.

(Listánk összeállításában segítségünkre volt Asbóth Kinga írása)

Összegezve tehát a legfontosabbakat: célunk legyen megvalósítható, valamintlátványos és pozitív eredményeket hozzon. Ha ezt szem előtt tartjuk, az egy pozitív, inspiráló kört indíthat el, ami egyre erősebbé tesz minket az egész év során- írja a Mindset Pszichológia.

Kiemelt kép: Towfiqu barbhuiya fotója a Pexels oldaláról