A műnyagtényárak, poharak és evőeszközök kora –szerencsére- már lecsengőben van, így kérlek titeket, hogy szilveszterkor se szerelkezzetek fel belőlük. Amellett, hogy rendkívül csúnyák, nagyon rövidéletű használati tárgyak és nagyon hosszúéletű hulladékok.  Ha az egyszerhasználatos használati eszközök elkerülése már nem probléma és szeretnéd még környezettudatosabbá varázsolni az Újévet, akkor nagy segítségedre lesz az ünnep több területét is érintő, átfogó írásunk. 

Bolygóbarát falatozás

Mint minden nagyobb ünnepre jellemzően, a szilveszterből sem hiányozhatnak az étkezési tradíciók. Ennek két klasszikus alapanyaga pedig a virsli és a lencse, ami nélkül sokan el sem tudják képzelni ezt az eseményt. A környzettudatos szilveszter jegyében, azonban kiemelt szerepet kell tulajdonítanunk ezek csomagolásának. Ha házibulit tartunk, akkor egy tucat magunkkal együtt valószínűleg 5 darab műanyag csomagolás végezheti a kukában, csak a virslik megfőzése előtt. A megoldás a problémára az, ha saját dobozunkban, a hentestől vásároljuk meg az ételt. Még ennél is többet tehetünk bolygónkért, ha a műbeles változat helyett, a természetes bélbe töltött virslit kérjük.
A lencsét gyakran műanyagcsomagolásban vagy konzervben vásároljuk, azonban megér egy próbát a piacon vagy csomagolásmentes boltban vásárolni, hiszen ott kimérve, felesleges műanyag vagy alumínium csomagolás nélkül férhetünk hozzá a finomsághoz.

A tradicionális étkek előtt vagy után is szívesen fogyasztunk rágcsálnivalókat, így ezek kiválasztása és megvásárlási módja sem kerülhetik el a figyelmünket. A nem lebomló csomagolású chipsek és ropik helyett akár magunk is készíthetünk nasikat, amik nem csakhogy egészségesebbek, de a Földet is óvják.  Remek idény alapanyagokból készült nassolnivaló mártogatós a babpüré, a céklás-napraforgómagos mártogatós és a répás- diós mártogatós is. Azonban, ha a konyhatündérkedés nem áll közel hozzánk, akkor megkérhetjük a barátainkat, hogy osszuk meg a munkát, és amíg ők a mártogatóst készítik el, addig mi vihetjük hozzájuk a felszeletelt zöldségeket vagy friss bagettet.

Folyékony finomságok

Szintén szilveszter tradíciói közé tartozik a megannyi alkoholos és alkoholmentes ital elfogyasztása is, amit szintén megoldhatunk bolygóbarát módon. A műanyagflakonos üdítők mellett szimplán csak sétálj el a boltban és inkább az otthoni szörpöket – vagy ha éppen nincs-, illetve a kistermelőktől vett háziszörpöket sorakoztasd fel a konyhában.  Ezzel elkerülheted az impulzív túlvásárlást, valamint egészségesebb és finomabb itókához is juttatod a vendégsereget.  Az aluminum flakonos sörök helyett válaszd inkább az üvegpalackosokat, hiszen ezek 100%-ban újrahasznosíthatóak,  és a betétdíj miatt sok helyen vissza is válthatóak . És bizony váltsuk is őket vissza, hiszen  így akár negyvenszer is újratölthetőek.
Ha borkedvelő vagy, akkor pedig válassz helyi borokat, így csökkented az italfogyasztásod ökolábnyomát.

Ne stresszeld túl a dekorációt!

A szilveszteri dekorációk használati ideje maximum egy éjszaka, ami az Újév reggelén már a szemetesben tündököl tovább. A „Viszlát 2021” feliratokat például már biztos, hogy soha többé nem fogjuk használni, a lufiknak pedig több száz év a lebomlási idejük, miatt tovább terhelik az élővilágot. A vidám és hangulatos partyhoz nem feltétlenül van szükség ezekre a kellékekre. Használhatjuk a már meglévő karácsonyi dekorációnkat, készíthetünk zászlófüzért megmaradt anyagdarabkákból, valamint ha van white boardunk, dekorálhatjuk azt is néhány vicces felirattal. Ha pedig esetleg nálunk konfetti nélkül nem szilveszter a szilveszter, akkor természetes anyagból készülttel (szárított falevél vagy virágszirom) helyettesíthetjük a korábban használt alternatíváját.

Tűzijáték és petárda: a nagy NEM

A száz meg száz tűzijáték ugyan tényleg szép látványt nyújthat szilveszter éjjelén, azonban temérdek szennyezőanyagot juttat a levegőbe. Ennek nem csak a repülő állatok látják kárát, hanem mi magunk is. 2019. január elsején Németországban megközelítőleg 5000 tonna finom por került a levegőbe a tűzijátékozás és a petárdázás miatt. Mi magyarok sem szűkölködtünk a  szilveszter után megnövekedett légszennyezettségben. A több ezer tonna káros anyag nem csak papíron ijesztő, ez ugyanis közvetlen hatással bír szervezetünkre, mely rövidtávon asztma, hosszútávon pedig daganatos betegségek formájában is jelentkezhet.
A petárdák használata törvényellenes és súlyos pénzekkel kell megfizetnie annak, akit rajtakapnak, továbbá balesetveszélyes is. Azonban néhányan még így is beszerzik őket valahonnan és vígan robbantgatják el őket, szerte szét hagyva azok maradványait. Az utcákon maradt darabok azonban mérgező hulladékok rendkívül veszélyesek az állatokra.
Ha mindenképp szeretnénk a tűzijáték fényét pótolni ezen a csodás estén, akkor vásároljunk csillagszórokat és elégésük után megfelelően gondoskodjunk az elégett csonkokról.

Ne dobd egyből a kukába: Ételmentés

Szilveszteri buliba készülve az ember óhatatlanul is kényszert érez arra, hogy vigyen valami ételt, ha már vendégségbe megy. A hűtőben és az asztalon még halomban állnak a karácsonyról megmaradt sütemények és pogácsák, amik az ítéletnapot várják csak, mert már több  napja feléjük sem nézett senki. Ezek az ételek új lehetőséget kaphatnak, ha új/bolti rágcsálnivalók helyett, azokat visszük magunkkal a partyra.
Házigazdaként a nagy készülődés hevében sajnos megesik, hogy túl sok ételt készítünk és ötletünk sincs, mi lesz majd a maradék sorsa. Azonban nem feltétlenül kell a kukában végeznie. Például lefagyaszthatjuk, hogy majd egy lusta vasárnap elfogyasszuk. Esetleg odaadhatjuk a rászorulóknak közvetlenül, vagy szervezeten keresztül közvetetten. Persze át is alakíthatjuk az ételt: túl sok tésztából lehet tésztasaláta, újévi lencséből szendvicskrém, sok rizsből tejberizs. 

Kiemelt kép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról