Ha valaki azt gondolná, hogy a menstruációs szegénység csupán a harmadik világbéli és a leginkább leszakadóban lévő országok problémája, akkor téved. Magyarországon – bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre – több ezer fiatal lányt és nőt érint a menstruációs szegénység. Az ilyen helyzetben élő nők azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy havi vérzésük idején tampont vagy betétet vásároljanak. Fiatal, serdülőkorú lányok esetében ez a probléma együtt jár az iskolából történő rendszeres kimaradással a menstruáció ideje alatt.

Ami számunkra természetes, nekik sokszor elérhetetlen. Amikor azon gondolkodunk, hogy melyik márkájú egészségügyi betétet vegyünk a drogériában, eszünkbe sem jut, hogy vajon, akinek nincs fürdőszobája, ő nem a márkák között válogat, hanem az élelmiszer és a higiéniás termékek között.

#nemluxutáska szervezői

Mivel a menstruáció a legtöbb ember számára még mindig a tabu témák közé tartozik, ezért az érintett nők csak nagyon kevés esetben kérnek segítséget. Ebből kifolyólag a probléma felmérése, annak felkutatása, hogy egy adott országban hány nőt érint a nehézség, szintén nem egyszerű.

Hogyan segíthetsz?

Jelenleg a menstruációs szegénység elleni küzdelem éllovasa hazánkban a #nemluxustáska kampány, amely minden évben gyűjtést szervez a rászoruló nőknek, ami idén januárra esett.  
A kampány keretein belül bontatlan női intimhigiéniás termékekkel megtöltött, jó minőségű táskákat várnak az év adott időszakában, melyeket a Máltai Szeretetszolgálat segítségével juttatnak el a nélkülözőkhöz.

Olyan nőknek szeretnénk adni ezeket a táskákat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, illetve hajléktalanná váltak, de természetesen ebben a helyzetben is szeretnék megőrizni a méltóságukat és nőiségüket, amiben a táskáitok nagyon sokat tudnak segíteni.

#nemluxustáska szervezői

Pontosan milyen termékre van szükség?

-egészségügyi szárnyasbetét

-szappan

-tusfürdő

-testápoló

-maszk

-kézfertőtlenítő

-fogkefe

-fogkrém

Ezek leadására FOXPOST automatán keresztül és személyesen is sor kerülhet.

Az adományok leadására személyesen Pécsett az Atlas gyógyközpontban – Szabó József u. 2, fsz 1- szerdánként 8-18:30 óra között van lehetőség.

Ha még több információt szeretnél megtudni a #nemluxustáska kampányról és a szervezőkről, akkor látogass el weboldalukra