Kolléganőim ősszel több olyan cikket is írtak, amiben beszámoltak a Harkányi strand új beltéri élményfürdőjéről, ami a Harka Vízivilág becenévre hallgat. Az újév első munkanapján nekem még nem volt sok feladatom, így úgy döntöttem, megnézem magamnak ezt a helyet. Tudni kell rólam, hogy rajongok a strandokért és az Aquaparkokért is, ilyenekből nekem sosem elég, bár a többséghez hasonlóan én is inkább nyáron szeretem ezeket a helyeket látogatni. De egy fedett strandnak télen is meglehet a hangulata. Ahhoz képest egyébként, hogy már munkanap volt, nem tűnt kevésnek a létszám, bár nyomorogni sehol sem kellett, azért voltak ott, főleg nyugdíjasok, illetve kisgyermekes anyukák, apukák, de néhány családot és egyetemistát is láttam.

Amikor 5-6 évvel ezelőtt a felújított harkányi strandot adták át, az nekem kicsit csalódás volt, ugyanis azt éreztem, hogy a csúszdaparkot kivéve – ami tényleg nem sikerült rosszra – kb. minden olyan, mint régen volt, annyira nem éreztem át a felújítást. Na, most nem ez történt, úgy éreztem, mintha teljesen átépítettek volna mindent a legutóbbi látogatásom óta. Öltözőkabin legalábbis jóval több volt és bár kicsit megmosolyogtam ezeket a „zsebes” vállfákat, amiket utoljára a Nevelési Központ uszodájában használtam vagy 15 éve, de tulajdonképpen praktikus, nincs vele gond.

Maga a komplexum három szintes. Az alsón található a klasszikus gyógyfürdő, ez változott talán a legkevesebbet a korábbiakhoz képest, több medence, van, amelyik beltéren, van, amelyik kinn. Az egyik beltéri medence nagyon forró (mondjuk én ezt szeretem), a másik is kellemesen meleg, és mivel nem volt nagyon hideg, a kinti rész is teljesen élvezhető volt. Élményelemekkel nem nagyon találkoztam, 1-2 zuhany volt itt, de nem is nagyon kell, a klasszikus termálmedencékben máshol sincs sokkal több.

A földszinten és részben az első emeleten (a csúszdák és az ugrálás okán) vannak az „aktív” medencék, itt található meg két nagy és egy kisebb csúszda, pár ugráló kő, falmászásra is használható fal, egy sodrófolyosó és jó sok élményelem, mint a pezsgőfürdő, hidromasszázs vagy a zuhany. Nagyon jó volt a víz hőmérséklete, kellemesen meleg volt, több élményfürdőnél volt a tapasztalatom, hogy kicsit hűvösebb, inkább a sportmedencékhez közelítő hőmérsékletű víz van, de ha az ember mondjuk elfekszik egy pezsgőfürdős részen és nem mozog, akkor az ott egy idő után már kellemetlen lesz neki. Ezt viszont végig kellemesnek éreztem. A sodrófolyosó is jó, a csúszdák nem túl nagyok, így annyira extrém élmény nem adtak, de a kék színűn azért elég jó sebességet el lehetett érni. És itt is viszonylag meleg víz ment, ami nekem megint csak pozitív. Aminek még örültem, hogy a szórakoztatóbb élményelemek (csúszda, ugrókövek) fizikálisan is el voltak választva a „pihenősebb” elemektől így nem fröcskölték le a gyerekek az idősebbeket.

Az első emeleten található egy pihenő részeg is, sok-sok nyugággyal. Egyszerű, de igényes hely, jó nagy területen, ez is bejött. Sószobával mondjuk nem találkoztam, azt más élményfürdőkben nagyon szeretem, de lehet egyszerűen figyelmetlen voltam, vagy ha nem, ez azért akkor sem nagy gond.

A második emeleten van egy élmény-részleg 2 jacuzzival két a lentinél kisebb élménymedencével és a szaunákkal. A víz hőmérséklete itt is kellemes, az élményelemek nem sokban különböznek az előzőektől viszont nagyobb mennyiségben vannak jelen, valamint, ami fontos, hogy a gyógyfürdő jegyével – ami 450 ft-tal olcsóbb, mint a komplex jegy – ide be lehet jönni.

Igazából eddig a baranyai strandok közül én Szigetváron és Siklóson jártam viszonylag gyakran. Ha ezekkel hasonlítom össze, akkor azt mondhatom, hogy egyértelműen ez a legkomplexebb. Tehát ha egy ember egyaránt szereti a pihenős, melegvizeket és szeretne szórakozni is egy fürdőben, akkor ezt tudnám ajánlani. Akkor is ez a jó választás, ha a családban nagyon különbözőek az életkorok és mindenkinek másra van igénye. Ha viszont elsősorban a szórakozás a cél, akkor a siklósi fürdő azért több élményelemmel és nagyobb vízfelülettel rendelkezik. Ha csak a pihenés a cél, akkor komoly versenyben lehet ez a fürdő a szigetvárival, de ennek azért valamivel több mind a vízfelülete, mind az élményelemek száma.

Ha az árakat hasonlítom össze, a komplex jegy itt 4.400 forint. Ez azért valamivel drágább mind a siklósi (3.200, hétvégén 3.500), mind a szigetvári (2.900) fürdőnél, de mint mondtam, mindkettőnél komplexebb is. Ha viszont család érkezik, akkor a felnőtt jegy 3.700, a gyerek pedig 1.800 forint. 6 év alattiaknak a belépés ingyenes. 2 vagy 3 órás jegy nincs, viszont 14, illetve 17 óra után kedvezményes árú belépők kaphatóak. Összességében mindenképp javaslom kipróbálásra, biztos vagyok benne, hogy kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számításaikat.

A felsoroltakon kívül még számos wellness-szolgáltatás különféle masszázsok, köpölyözés, manikűr-pedikűr, fülgyertya-kezelés stb. vehető igénybe kedvezőnek mondható áron. Ezeket most nem vettem igénybe, márcsak azért sem, mert, ahogy néztem, időpont-egyeztetés szükséges rá (bár bevallom, azt nem tudom, hogy látogatás előtti napokon kell jelentkezni telefonon vagy e-mailben, vagy akár a belépéskor meg lehet ezt tenni), de ha majd legközelebb arra járok, valamit ezekből is kipróbálok.