Önök is biztosan találkoztak már azokkal a környezetbarátnak csúfolt több tonnás városi terepjárókkal, melyek néhány kilométert képesek elektromosan elgurulni, de egyébként normál körülmények között simán megzabálnak 10-15 liter üzemanyagot. Ezek a gépjárművek eddig ingyen parkolhattak, ugyanis hibridnek számítottak, holott az akkumulátor nagyjából csak dísznek volt bennük, és sem az előállításuk, sem a fenntartásuk nem számított zöldnek.

Roppant helyes, hogy ez ma véget ér, a tizenötmilliós SUV-ok ne parkoljanak ingyen. Sőt, az ilyen méretű autók melyeknek a városon belül amúgy semmi, de tényleg semmi keresnivalója nincs, inkább fizessenek többet a parkolásért, mint egy ezer köbcentis kis benzines gépjármű.

Pécs lesz az első város, ahol ezek a mű-zöld, mű-környezetbarát autók a jövőben nem parkolhatnak ingyen, az új parkolási rendelet értelmében csak és kizárólag a tisztán elektromos gépjárművekért nem kell parkolási díjat fizetni. Azokért, melyek valóban környezetbarátok, és melyeknek a használatára sarkallni kellene az embereket, legalábbis azokat, akiknek amúgy benzinzabáló terepjárókra telik.

Ideje, hogy az önkormányzatok és kormányok csak a valóban környezetbarát megoldásokat támogassák, míg a környezetszennyezőket amennyire csak lehetséges büntessék. A háromtonnás SUV-ok egyértelműen utóbbiba tartoznak, még akkor is, ha tojásokon lépkedve néhány tíz kilométer megtehető velük elektromosan.