Nehéz év van mögöttük, de a bolygónk mögött is. Ma olyan ökotippeket adunk neked, amelyekkel a 2022-es évet mind a magad, mind a környezet számára megkönnyítheted. Ne feledd, bolygónk védelme mindannyiunk kötelessége, hogy a felnövekvő generációknak, azaz a gyermekeinknek és unokáinknak is legyen élhető otthonuk.

Ökotippek januárra

Január rendszerint a leghidegebb hónapunk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk még feljebb tekerni a fűtést, pedig ez nem tesz jót sem az egészségünknek, sem a pénztárcánknak. Ezért a termosztátot sem szabad a legmagasabb fűtési szintre állítani, hanem mindig a megfelelő hőmérsékletre: alváshoz 18 °C, nappaliban 21-22 °C, fürdőszobában 21 – 24 °C, a konyhában pedig 20 – 21 °C. Ha mégis fáznál, végy magadra még egy réteg ruhát. A szervezeted hamar hozzá fog szokni az egészséges hőmérséklethez, és előbb utóbb ez lesz neked is a természetes. Nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb is leszel.

Ökotippek februárra

Februárban érdemes lemenni a pincébe. Sok központi fűtéssel rendelkező épületben van egy “ismeretlen energiapazarló” – az úgynevezett fűtési keringető szivattyú. Ez felel azért, hogy a radiátorokban meleg víz legyen. A régi szivattyúk gyakran túl sok áramot és ezáltal felesleges pénzt fogyasztanak, a modern, nagy hatékonyságú szivattyúk viszont ugyanazt a teljesítményt mindössze néhány wattal érik el. Egy ilyen szivattyúval évente több tízezer forintot takaríthatunk meg.  Ha te nem ilyen épületben laksz, akkor is érdemes ellenőrizned a melléképületeid állapotát is, hiszen közeledik a tavasz, így időben felkészülhetsz az esetleges felújításukra. 

Ökotippek márciusra

Tavaszi nagytakarítás helyett komplett felújításban gondolkozol? Akkor nemcsak a saját jólétedet tartsd szem előtt, hanem a környezetét is. A festékekben és lakkokban lévő káros oldószerek, a tapéták lágyítószerei, a mázakban lévő allergiát kiváltó tartósítószerek láthatatlan kockázatot rejtenek magukban az emberre és a természetre nézve is. A festékek, lakkok és pácok hatalmas választékában azonban nehéz eligazodni, és nem hihetünk a “szerves festék”-feliratnak sem. Keresd az ökocímkével ellátott termékeket a boltokban!

Ökotippek áprilisra

A rovarok számos ökoszisztéma alapját képezik. Nélkülük a természet nem lenne olyan gazdag és változatos, mint amilyennek ismerjük és szeretjük. Nemcsak az állati tápláléklánc fontos láncszemei, hanem a növények beporzóiként az ember élelmezéséhez is nélkülözhetetlenül hozzájárulnak. Rovarok nélkül az ökoszisztéma felborulna. Mi, emberek azonban egyre nagyobb nyomást gyakorlunk rájuk: az éghajlatváltozás, az élőhelyük pusztulása, a növényvédő szerek, a fényszennyezés csak néhány példa arra, hogy milyen nagy nyomás nehezedik ma erre a fajcsoportra. Mindent meg kell tennünk a megélhetésünk megőrzése érdekében. Az egyszerű megoldás: változatosan kialakított kertek és közterek! Ha nincs saját kerted, jelentkezz önkéntesnek és szépítsd meg lakókörnyezetedet.

Ökotippek májusra

A magánkertek különösen a madarak számára kínálnak fontos táplálékforrásokat, költési és menedékhelyeket. Erre pedig nagy szükség van, mert az országban költő madárfajok fele veszélyeztetett. Évek óta megfigyelhető azonban az úgynevezett sziklakertek – kavicsokkal és kövekkel borított “ágyások” trendje, ahol viszont a méhek, rovarok és madarak már nem találnak elegendő táplálékot. Színesítsük kertjeinket! Hidd el, ez nem követel meg nagyobb erőfeszítést, mint egy menő sziklakert kialakítása. A kevés karbantartást igénylő évelők, cserjék, fák, zöldségek, gyümölcsök és dísznövények igazi életet varázsolnak a kertedbe.

Ökotippek júniusra

Az olyan vadon termő fűszernövények, mint a pitypang, a csalán és a százszorszép, fajgazdaggá, ízletessé és színessé teszik a kertet: a rovarok és a méhek – különösen a pillangók – életének alapját képezik. A virágzó kultúrnövények mintegy 80 százaléka függ a rovarok általi beporzástól. Ha meghagyjuk a vadon termő gyógynövényeket, ezzel hozzájárulunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez, valamint saját életünk és gazdaságunk fenntartásához is. Szép a szépen nyírt fű, de van ettől fontosabb is, nem igaz?

Ökotippek júliusra

Túrázz autókázás helyett! Ezzel csökkented a károsanyag-kibocsátást és jót teszel a szervezetednek is. Túrázás közben nagyon ügyelj arra, hogy ne szemetelj, hiszen ezzel veszélyezteted a természet növény- és állatvilágát. Vigyél magaddal szemeteszsákot arra az esetre, ha a túraútvonalon található erdei szemetesek tele lennének. Csomagolj újraszalvétába elemózsiát és vigyél magaddal többször is használható üvegben vagy palackban innivalót, hogy ezzel is csökkentsd a szemét mennyiségét.

Ökotippek augusztusra

Vizeink és élőviláguk védelme nagyon fontos! Nyaraláskor se etesd a vízimadarakat és a halakat — hidd el, találnak maguknak elég élelmet. A helytelenül etetett és túltáplált állatok könnyen megbetegszenek, ráadásul az általunk kínált “étel” egy részét meg sem eszik, így az lesüllyed a tavaink, folyóink aljára és károsítja a víz oxigénháztartását. Ez a halak pusztulásához, valamint iszapképződéshez és algásodáshoz vezet, amelynek beláthatatlan következményei vannak.

Ökotippek szeptemberre

Nemcsak állami szinten fontos a következő generáció biztosítása a zöld szakmákban, és a fiatalok munkaerő-piaci felkészítése a lehető legjobb módon, jó képzési feltételekkel. A vidéki térségek jövője attól is függ, hogy sikerül-e a mezőgazdasági háttérrel rendelkező és nem rendelkező fiatalokat a zöld szakmák választására ösztönözni. A zöld szakmák hozzájárulnak természeti és jellegzetes kulturális tájaink és megélhetési lehetőségeink, például a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Beszélgessetek gyermekeitekkel otthon ezekről a lehetőségekről is.

Ökotippek októberre

Nehéz elképzelni sok háztartást elemek és újratölthető elemek nélkül. Nélkülük nem működnének a mobiltelefonok, laptopok, fényképezőgépek és távirányítók, ráadásul kábelek és aljzatok nélkül látják el az eszközöket a szükséges energiával, ami valljuk be, kényelmes nekünk. A nem újratölthető akkumulátorok azonban nem hatékonyak és károsak is a környezetre, ezért, ha csak teheted, újratölthető elemeket válassz készülékeidhez.

Ökotippek novemberre

Megfelelő világítással sok energiát lehet megtakarítani, ami jót tesz a pénztárcánknak, a környezetünknek és az éghajlatnak is. A háztartások teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 10 százalékát világításra használjuk, ezért nem mindegy, hogyan is tesszük ezt. Új lámpa vásárlásakor válassz halogénlámpát, energiatakarékos izzókat, illetve LED-világítást. Ilyenkor már a közeledő adventi időszakra is készülünk, ezért sokkal gyakrabban használjuk háztartási gépeinket is. Figyelj arra, hogy a lehető leghatékonyabb eszközökkel vedd körbe magad. A készülékek típusától függően a besorolás A+++-tól (leghatékonyabb) D-ig (nagyon alacsony hatékonyságú) terjed.

Ökotippek decemberre

Az upcycling már évek óta trend, és egyfajta állásfoglalás is környezetünk védelme és a fenntarthatóság mellett. Az anyagok újrafelhasználásának egyik formájaként a látszólag haszontalan tárgyakat némi kreativitással varázsolhatjuk át. Készíts például madáretetőt üres dobozokból, maradék fából, vagy akár flakonokból, de alkothatsz más tárgyakat is. Használt kerékpárbelsőből, régi ruhákból, felesleges, kidobásra ítélt fém hulladékdarabokból csodás ajándékokat is készíthetsz szeretteidnek karácsonyra. Ezáltal nyersanyagot takarítasz meg, csökkented a szemétmennyiséget, az energiafogyasztást, a levegő- és vízszennyezést és az üvegházhatású gázok kibocsátását is, ugyanis az upcycling fenntarthatóbb, mint az energiaigényes újrahasznosítási folyamat.

Írja partnerünk, az Ökopolisz Alapítvány.