A Lapos Föld Társaság egyik vezető tagja azt állította, hogy a Föld valójában nem lapos, hanem fánk alakú – írja a thinkinghumanity.com.

A Lapos Föld Társaság egy összeesküvés-hívő szervezet, aminek tagjai abban hisznek, hogy a Föld lapos és nem gömb alakú. Szerintük az a tévhit, hogy a Föld nem lapos, csak a NASA, a háttérhatalmak és más nagyhatalmú intézmények műve, hogy valamilyen felsőbb célt elérjenek ezzel a hazugsággal.

A társaság eredetileg viccből alakult sok évvel ezelőtt, azonban a mozgalomnak ma már vannak őszinte követői, akik tényleg hisznek abban, hogy minden bizonyíték ellenére a Föld gömbszerű természetéről általánosan elfogadott nézet hamis.

Egy online bejegyzésben a Lapos Föld Társaság vezető tagja, Varuag kifejtette új meggyőződését. Azt mondta:

„Van egy elméletem, miszerint a Föld valójában tórusz alakú (fánk alakú). A fény azonban görbült, így az első kérdés az volt, hogyan tudjuk megmondani, hogy a fény görbült-e. A rádióhullámokat a légkör visszaveri (ezért nem kell több tornyot felállítanunk a rádióhullámok nagyon nagy távolságra történő továbbításához). A fényhullámok is hasonló módon verődnek vissza. Ha átnézünk, a fény haladva csökken, és mire eléri az atmoszférát, már lecsökkent ahhoz, hogy visszaverődjön. A fény ekkor a légkör egy másik sarkába ütközik, és így tovább, és így tovább, minden alkalommal meggörbülve. Ez azt a benyomást kelti, hogy a Föld lapos (vagy enyhe görbülete van)”.