Európában először Ausztriában vezetik be a kötelező oltást a koronavírus ellen – erről döntött csütörtökön a parlament alsóháza. Aki még nem oltatta be magát, március közepéig teheti meg ezt. A most elfogadott törvény csak kevés kivételt enged meg.

Az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) csütörtökön hétórás vita után elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt. A konzervatív-zöld koalíciós kormány által benyújtott javaslathoz megvolt az egyszerű többség: 137 képviselő szavazott igennel, 33 nemmel, írja a Spiegel.

A kötelező oltás csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, a 14–17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásról. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók. – írja a Telex.

Azok, akik március közepe után sem veszik fel az oltást 600 és 3600 euró közötti bírságot kaphatna, tehát akár 1,3 millió forintot is fizethetnek az oltásellenesek.