Ellenzéki politikusok és aktivisták élőláncot alkotva adták le a népszavazási aláírásokat a mai napon Budapesten.

Karácsony Gergely szerint április 3-án, egy népszavazás biztosan lesz, amiben az emberek az Orbán-kormányról dönthetnek.

A főpolgármester hozzátette, az összegyűlt aláírások nem csupán a népszavazásról szólnak, ezzel a kezdeményezéssel visszaadják a politikát az embereknek.

Az elmúlt több mint 10 évben a politika a korrupció, a kivagyiság és az emberek félrevezetésének szinonimájává vált, amiben a politikai döntések meghozatala egy szűk elit kiváltsága lett – mondta el Karácsony.

Orosz Anna, a Momentum újbudai alpolgármestere megköszönte az aktivisták kitartó munkáját.

Minden nehézség ellenére nagyjából egy hónap alatt sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást a népszavazási kezdeményezéshez két dolognak köszönhető. Egyrészről a hat ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom valamint a civilek közös munkájának. Illetve azoknak a magyar választópolgároknak, akik a hideg ellenére is aláírták a kezdeményezést – tette hozzá a Momentum politikusa.

„Nincs olyan lehetetlen körülmény, ami ne tudnánk legyőzni, hogy ha arról van szó, hogy ezt a kormányt, ez a rendszert megdöntsük.” – mondta el Orosz Anna.

Gy. Németh Erzsébet, főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a hatalom mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a 470 ezer aláírás összegyűjtését, ezért nagy sikernek tarja az elért eredményt.

A DK politikusa arra kér mindenkit, hogy hasonló aktivitással segítse az ellenzéket a kampány során, hogy közösen le tudják váltani az Orbán-kormányt.

Komjáthi Imre az MSZP elnökhelyettese elmondta, kormányzati propagandával nem lehet elfedni a valóságot, ma Magyarországon megélhetési válság van. Több millió magyar embert érint súlyosan az elszabadult infláció miatt megnövekedett árak.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, sokak elveszítették a munkahelyüket a járványhelyzet miatt és már egy éve nem találnak munkát. Nekik esélyt kell adni, erről is szól az ellenzék által kezdeményezett népszavazás.

Az összegyűlt aláírások azt bizonyítják, hogy az emberek már most nemet mondtak arra, hogy Orbán Viktor 450 milliárd forintos kínai hitellel eladósítsa Magyarországot – mondta el Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

300 ezer munkanélküli van jelenleg Magyarországon, számukra nagyon fontos lenne, hogy az európai viszonylatban legrövidebb ideig járó álláskeresési járadékot meghosszabbítsák. Az ellenzék azon dolgozik, hogy segítséget tudjon nyújtani a bajba jutott dolgozóknak – tette hozzá a képviselő.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszak a Fidesz korrupciós és korrupciógyanús ügyeivel rávilágított arra, hogy a népszavazási kezdeményezés aktualitása napról napra nő. Hiszen az látható, hogy a fideszes kiváltságosok nyakló nélkül lopnak, míg a másik oldalon a kormány sajnálja a munka nélkül maradt magyaroktól az álláskeresési járadékot.

Márki-Zay Péter üzenetét Péterfi Judit olvasta fel. A közös miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor van 133 bátor embere, viszont az ellenzéknek 235 ezer bátor embere, akik segítettek abban, hogy megtehessék a következő lépést a kormányváltás felé.

Magyarországon két világ van, az egyik hazugságokkal van tele és álkérdésekről kommunikál, ezzel elterelve a figyelmet a valódi problémákról. A másik oldalon a valódi kérdésekről kérik ki az emberek véleményét. Arról, hogy szeretnénk-e kínai hiteltől eladósodni és akarunk-e segíteni a járvány miatt munkájukat elvesztő embereken. Ezek a valódi kérdések ma – írta Márki-Zay Péter.

A Nemzeti Választási Iroda akár 60 napig is elhúzhatja a leadott ívek átszámolását, azonban ennyi nem szükséges ehhez, mivel az aláírásokat összegyűjtő pártoknak elég volt erre 24 óra. Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről szól majd, Fidesz vagy nem Fidesz – tette hozzá az közös miniszterelnök-jelölt.