Az alapvető higiéniai körülmények közé tartozik a tiszta edényekből- és tiszta evőeszközzel való étkezés. Ennek biztosítása természetesen a folyamatos energia-, és időbefektetés mellett, a mosogatáshoz szükséges eszközöket is igényel. A mosogatáshoz elengedhetetlen a víz, a mosogatószer, valamint egy eszköz, amivel e kettőt hatékonyan bevethetjük a szennyeződésekkel szemben. Amikor a fenntartható, környezetbarát, vagy hulladékmentes életvitelről elmélkedünk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mindennapjaink legalapvetőbb momentumairól. Ilyen a mosogatás is, amihez évente több 10 eldobható műanyag mosogatószivacsot vagy dörzsi szivacsot, és rengeteg műanyagflakonos, a környezetet súlyosan szennyező alapanyagokból készült mosogatószert használunk. Miért ne lehetne ez másképp? Miért ne kezdhetnénk a fenntarthatóbb életet otthon, a konyhánk melegében, a mosogatásnál?

A továbbiakban bemutatott, mosogatáshoz használt környezetbarát alternatívák természetes anyagokból készülnek, biológiailag lebomlóak, komposztálhatóak, környezetre nem károsak. Az eszközök azon a részei, amik természetes úton nem lebomlóak- például: fém- több száz alkalommal újrahasznosíthatóak.

Mit, miért, mire helyettesíts

Mosogatószer

Az átlagos háztartásban használt mosogatószerek rendkívül károsak mind a környezetre, mind az egészségünkre. Egy ilyen mosogatószer tömérdek féle egészségre ártalmas anyagot tartalmaz, mint például az SLS, SLES, illatanyagok, színezékek, klór, formaldehid és ammónia. Ezek nemcsak különböző irritációkat okozhatnak, hanem mérgező hatásúak is, amelyek a mosogató lefolyóján keresztül bejutnak a vízhálózatba. A szennyvíztisztítás során nem lehetséges a vízből maradéktalanul kivonni ezeket a káros anyagokat, amik így bekerülnek a természetes vizeinkbe, rongálják a környezetet és ez által végül ismét hatással lesznek ránk is.
Választhatunk azonban biológiailag lebomló, környezetet nem károsító mosogatószert is. Ennek két, talán legismertebb fajtája a koncentrátum és a mosogatószappan. A koncentrátumot bizonyos mennyiségű vízben kell feloldani, és így folyékony mosogatószerként használni. A mosogatószappan használatához pedig a víz és az éppen használt mosogatóeszköz szükséges. A víz és a dörzsölés hatására a szappan enyhén felhabzik -ez teljesen normális így, nincs szükség hatalmas habfürdőre- és remek mosogatószerként funkcionál.

Mosogatószivacs

A legtöbb háztartásban fellelhető mosogatószivacs műanyagból készül, és élettartama maximum pár hét. Miért jelentenek ezek problémát? Mert az ilyen típusú szivacsokból mosogatás közben apró műanyag részecskék- mikroműanyagok- szakadnak le, amik vagy az edényeken maradva a következő étkezés alkalmával bejutnak a szervezetünkbe, vagy a szennyvíztisztító szűrőin átjutva a természetes vizeinkbe kerülnek és az ottani élővilágot szennyezik. Mivel elég sok ilyen szivacs fogy el hónapról hónapra csak egy adott háztartásban, elképzelni is szörnyű, hogy ez mennyi felesleges környezeti terhelést jelent.
Szerencsére több fajta természetes anyagból készült, fenntartható alternatíva létezik a hagyományos szivacs helyettesítésére. A luffaszivacs például tökéletesen helyettesíti műanyag társát. Ez a szivacs a luffatök belsejéből készül, mely alapállapotában száraz, azonban a víztől megpuhul és feldagad, így könnyű vele a mosogatás. Megfelelő használat mellett pedig akár fél évnél tovább is használható. Ez a mosogatóeszköz kapható drogériákban és bioboltokban is, de mivel kedveli a hazai talajt, ezért akár saját magunknak is termeszthetjük!
Két további közkedvelt környezetbarát alternatíva a fa mosogatókefe, és ennek fa nyéllel ellátott társa. Ezek általában bükkfából készülnek, sörtéik pedig növényi rostból vagy állati szőrből állnak. A fa nyéllel ellátott változat nyele szintén bükkfából, valamint fémből készül. A nyeles változat feje cserélhető, így nem kell újra és újra egy teljesen egészében új eszközt vásárolnunk, amikor annak csak feje használódik el.

Sarah Chai fotója a Pexels oldaláról

Dörzsi szivacs

A dörzsi szivacs ugyan fémből készül és nem műanyagból, attól még létezik környezetbarátabb eszköz is a helyettesítésre, és szintén nagy könnyebbséget jelent bolygónknak, ha a zöld megoldást választjuk. Ez pedig nem más, mint a kókuszrost sörtéjű mosogatókefe. Mivel a kókuszrost rendkívül erős, ezért a durvább, makacsabb szennyeződéseket is eltávolítja, így a dörzsire többé nincs szükség.

Hogy vélekednek az eszközökről azok, akik már kipróbálták?

A fenntartható mosogató eszközök és mosószerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerte a világon, azonban még mindig sokan állnak szkeptikusan ezekhez. Mivel a környezetbarát eszközök elterjedése közös érdekünk, ezért fontos, hogy ezek kipróbálására lehetőséget teremtsünk. Hazánkban, részben ennek hatására a Tudatos Vásárlók Egyesülete két évvel ezelőtt remek ötlettel állt elő. 2020 tavaszán 3 héten keresztül 13 egyesületi tagukkal és 3 munkatársukkal tesztelték előre meghatározott gyakorlati szempontok szerint a zero waste mosogatás 3 eszközét. Az eszközök a cserélhető fejű fa mosogatókefe, a luffaszivacs, és a kókuszrostsörtés mosogatókefe voltak. A 3 hét lejárta után a résztvevők előre meghatározott szempontok szerint értékelték mindhárom eszközt. Az összesített eredményekről még egy szemléletes diagram is készült. A teszt időszakot követően a résztvevők többsége azt nyilatkozta, hogy a jövőben is használni fogja ezeket a termékeket, valamint a luffa szivacsot bátran ajánlanák másoknak is.

Hol szerezheted be ezeket az eszközöket?

Remek hírünk van annak, aki Pécsen él, illetve gyakran jár a megyeszékhelyen. A városban jelenleg két csomagolásmentes bolt is található, ami nagy segítséget jelent azok számára, akik tenni szeretnének jövőjükért. Pécsen a Zöld Blokk-ban, valamint a Magaméri Shop-ban beszerezhetőek a mosogatás csomagolásmentes, illetve fenntartható alternatívái.  Ezekben a boltokban lehetőség adódik kimérve, saját falkonba vagy üvegbe venni a környezetkímélő mosogatószert, valamint személyesen beszerezni a komposztálható mosogatás eszközeit.
Annak, akinek erre nincs lehetősége, számos magyar internetes oldal áll rendelkezésére, ahonnan házhoz rendelheti a fenntartható élethez szükséges kellékeket. Ilyenek péládul a Zöldbolt, a Julka, és a Zöldpolc webáruházak.

Kiemelt kép: Tóth Andi- Hulladeknelkul.hu