Az Ukrajna körül kialakult feszültség és az orosz biztonsági garanciaigények témája fogja meghatározni Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hétfői moszkvai tárgyalásainak napirendjét – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a csúcsot megelőzően újságíróknak.

A szóvivő nagyon fontosnak nevezte az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnökének látogatását. Úgy vélekedett, hogy a felek eszmecseréje tartalmas és hosszas lesz, de a helyzet „túlságosan összetett” ahhoz, hogy a találkozótól „határozott áttöréseket” lehessen várni.

„De tudjuk, maga Macron is azt mondta Putyinnak, hogy határozott elképzelésekkel érkezik, a feszültség csökkentése lehetséges változatainak keresése érdekében. Azért utazik ide, hogy megossza Putyinnal ezeket az elképzeléseket” – mondta.

Egyebek között arról is beszámolt az orosz elnöki szóvivő, hogy a Magyarországra irányuló gázszállítások növelése még a tárgyalásos szakaszban tart. Hozzátette, hogy Putyin elnök az ilyen „fontos kérdésben” folyamatos kapcsolatban áll Alekszej Millerrel, a Gazprom állami gázipari vállalat igazgatótanácsának elnökével.

Múlt héten az orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnököt a Kremlben fogadva kifejezte Oroszország készségét 1 milliárd köbméterrel megnövelni a Magyarországra irányuló orosz gázexportot. Mint mondta, a végleges döntést a gazdálkodó szervek várhatóan április elején fogják meghozni. Kérdésre válaszolva Peszkov elmondta, hogy az Oroszországban a múlt héten betiltott Deutsche Welle újságírói részt vehetnek majd a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár február 15-én esedékes moszkvai találkozója után megtartandó sajtótájékoztatón, ha a német vezető sajtókíséretével érkeznek.

Moszkva csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország a területén leállítja a Deutsche Welle adásának műholdas és egyéb sugárzását, valamint bezáratja tudósítói irodáját és visszavonja az alkalmazottjai akkreditációját, válaszul a német nyelvű, orosz állami RT DE tévécsatorna németországi betiltására.

Peszkov hétfőn megerősítette, hogy Putyin nem vesz részt a müncheni biztonságpolitikai konferencián, amelyet idén február 18-20. között rendeznek meg vezető politikusok részvételévek. Múlt heti bejelentés szerint a fórumra nem utazik el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sem. A japán kormány amiatt kifejezett tiltakozásával kapcsolatban, hogy az orosz haderő lőgyakorlatra készül a Tokió által vitatott hovatartozású Kuril-szigetek déli régiójában, Peszkov leszögezte: az Oroszország területén megtartott hadgyakorlatok miatt a szomszédos országoknak nem lehet okuk nyugtalanságra. Megjegyezte, hogy Oroszország az egész területén folytatja majd a katonai fejlesztéseket és a hadgyakorlatokat, beleértve a Távol-Keletet is.

Megerősítette, hogy folyamatban van Imran Hán pakisztáni miniszterelnök moszkvai látogatásának előkészítése, de a vizit dátumát nem közölte. Pakisztáni sajtóforrások úgy tudják, hogy Hán útját február végére tervezik.

MTI