Az RTL Klub Fókusz című riportjából ismerhetjük meg József történetét, aki 2016 nyarán taxizás közben gázolt halálra egy őzet Pécs külvárosában.

József elmondta, hogy a sebességhatárt betartva, körülbelül 50 km/óra sebességgel haladt, amikor egy bokorból ugrott közvetlen a kocsija elé az állat. József a gázolás után rögtön hívta a rendőrséget, akik felmérték a történteket. A rendőrök nem állapították meg, hogy József bármilyen szabályt megszegett volna a baleset során.

Ezután a rendőrök kihívták a vadőrt, akik elszállították az őz testét.

József autóján 400.000 forintos kár keletkezett, betörtek a lámpái, roncsolódott a lökhárító és újra is kellett fényezni. Mivel a munkáhpz szüksége volt az autóra, ezért mihamarabb, önköltségen javítatta meg abban a hiszemben, hogy később a biztosító rendezi a károkat, azonbna ez nem így történt.

Ezután ügyvédjével először a Pécsi Városüzemeltetést perelték, de a bíróság szerint nem ők voltak a felelősek a történtekért. Ezután Józsefék a területileg illetékes vadásztársaságtól próbálták behajtani a pénzt hosszú évek alatt, és egy másodfokú ítélet után úgy tűnt, sikerrel járt.

A bíróság szerint meg kellett fizetniük a kárát, valamint a perköltségeket. A pénzt tavaly nyáron, öt évvel a baleset után átutalták neki, mégsem lett vége az ügyneké A Kúriához került az ügy, ahol azt hozták ki, hogy bár a rendőrség egészen mást állapított meg, mégis József a hibás.

Emiatt Józsefnek nemcsak vissza kell fizetnie a vadászegylet által neki átutalt pénzt, hanem még az ő jogi és egyéb költségeit is meg kell fizetnie, a Kúria szerint ugyanis a vadásztársaság nem volt felelős a kárért. Az indoklás szerint ugyan az őz hozzájuk tartozik, a város azon része, ahol az eset történt, már nem hivatalos vadászterület. Józsefnek összesen több mint egymillió forintot kell fizetnie a társaságnak.

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay