Donáth Anna, Róża Thun és Sophia in’t Veld kezdeményezésére a Renew Europe frakció sikerrel szólította fel a képviselők többségét, hogy támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását – írja a Momentum elnöke Facebook bejegyzésében.

Donáth Anna szerint ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítania az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtania azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek. 

A Momentum elnöke és EP képviselője szerint ugyanis a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat.

Hozzátette, hogy két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. ezért szükség van arra, hogy az EU megalkossa a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés.