Orbán Viktor miniszterelnök 23. évértékelő beszédét tartotta szombaton, Budapesten a Várkert Bazárban. Tavaly a koronavírus-járvány miatt maradt el az évértékelő beszéd.

A közel egy órás beszédet a miniszterelnök az ellenzék kritizálásával kezdte, szerinte: amit a baloldal tesz, lehet, hogy egy új politikai stratégia. „Vérig sérteni az embereket, gúnyolódni a fogyatékkal élőkön, belegyalogolni a vidékiekbe, fenyegetni a nyugdíjasokat és lenézni a nőket. Emberemlékezet óta nem beszéltek így a magyarokkal. Az ember nem hisz a fülének” – jelentette ki.

Gyurcsány Ferencet természetesen külön kiemelte – „Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont nem zavarja, ami a baloldalon történik, elvégre „ők hozták az ország nyakára ezt az egész showműsort”.

Kitélt az orosz-ukrán konfliktusra is. Orbán Viktor szerint a háborút nemcsak a humánum, hanem a magyar érdek miatt is el kell kerülni, mivel háború esetén százezerszám, akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Magyarországra Ukrajnából és ez alapjaiban rajzolná át Magyarország politikai és gazdasági helyzetét. Elmondta, hogy Magyarország a békéért dolgozik, de a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést. „Háborús végkifejlet esetén is rendelkezünk megfelelő forgatókönyvvel és akciótervvel” – közölte.

Ezen kívül a miniszterelnök bejelentette, hogy további három hónappal meghosszabbodik a benzinárstop.

MTI