Ellenzéki megmozdulás lesz csütörtökön az atomtemető ellen Pécsen, ahol 17 órától négy országgyűlési képviselő fog felszólalni. A Széchenyi térre szervezett tiltakozáson részt vesz Péterffy Attila, Pécs polgármestere is.

A tiltakozáson felszólalnak:

  • Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője
  • Dr. Mellár Tamás, Baranya 1. számú választókerületének ellenzéki jelöltje
  • Dr. Szakács László, Baranya 2. számú választókerületének ellenzéki jelöltje
  • Dr. Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője
  • Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője
  • Uhri Bálint, a Zöld Generáció tagja
  • Héjas Réka, a Minden Fiatal Magyarországa Baranya megyei elnöke

Az esemény részletes leírását itt olvashatják

Mi a jelentősége a csütörtöki tiltakozó akciónak?

A Bodára tervezett atomtemetőben a kormány elképzelései szerint a paksi erőmű leszerelését követően a nagy aktivitású nukleáris hulladékot helyeznék el (vagyis a kiégett fűtőelemeket). Arra azonban a világon sehol nincs példa, hogy ilyen típusú atomtemetőt egy Pécs méretű város közvetlen közelébe helyezzenek el. Ráadásul jelenleg nincs olyan technológia, amivel a nagy aktivitású sugárzó hulladékot biztonságosan lehetne tárolni hosszabb ideig.

Orbán Viktor 2015-ben pécsi látogatása során azt ígérte a pécsi és Pécs környékén élőknek, hogy a megkérdezésük nélkül nem létesül atomtemető a lakóhelyük közvetlen közelében.

2019-ben Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére a közgyűlés elfogadott egy határozatot, amiben a város tiltakozik az atomtemető létesítésével szemben.

A térségben élők többször hangot adtak tiltakozásuknak a beruházással kapcsolatban, ennek ellenére a kormány tovább folytatja Boda térségében a kutatásokat.