Ugyanis ez a kérdés egyre aktuálisabb válik, a kormány épp salátatörvényben dönthet arról, hogy Pécs határába, Bodára épüljön-e atomtemető, vagy ne. Nehezen tudom elképzelni, hogy bárki, aki a környéken lakik jó érzéssel mondjon erre a kérdésre igent, még akkor is, ha az illető fideszes állampolgár. Ugyanis az atomtemető mindannyiunk életére negatív hatással lehet, úgy a fideszesek, ahogy az ellenzékiek életére is.

A Bodára tervezett atomtemetőben a kormány elképzelései szerint a paksi erőmű leszerelését követően a nagy aktivitású nukleáris hulladékot helyeznék el (vagyis a kiégett fűtőelemeket). Arra azonban a világon sehol nincs példa, hogy ilyen típusú atomtemetőt egy Pécs méretű város közvetlen közelébe helyezzenek el. Ráadásul jelenleg nincs olyan technológia, amivel a nagy aktivitású sugárzó hulladékot biztonságosan lehetne tárolni hosszabb ideig.

Innen nézve lényegtelennek kell lennie a pártszimpátiának, ez nem arról szól, hogy ki ellenzéki és ki kormánypárti. Ez Pécs és Baranya jövőjéről, az egészségünkről, a biztonságunkról szól.

Éppen ezért lenne fontos, hogy csütörtökön minél többen demonstráljunk, és mutassuk meg a mindenkori magyar kormánynak, hogy nem szeretnénk atomtemetőt a szomszédba, találjanak ki más, biztonságosabb, a lakosságtól jóval távolabb eső megoldást erre a problémára.

Találkozzunk csütörtökön 17:00-kor a Széchenyi téren!