Korábban arról szóltak a hírek, hogy éppen Magyarország hezitálása miatt nem tudja szankcionálni Oroszországot az Európai Bizottság. A döntéshez a 27 tagállam egyhangú szavazata kellett, ezért írta több lap is, hogy sok múlhat Orbánon.

Végül kedd este megszületett a döntés, amelyet Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentett be. „Az Európai Unió tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, az Európai Bizottság a partnereivel egyeztetve mihamarabb véglegesíti a megszorító intézkedések csomagját” – mondta.

Ursula von der Leyen szerint Oroszország idézte elő a válságot, így tehát egyedül Moszkva és Putyin felelős a jelenlegi helyzetért és annak esetleges további elfajulásáért. „A megszorító intézkedések a jogellenes döntésben érintett magánszemélyeket, cégeket és bankokat célozzák” – fogalmazott a német politikus.

A konkrét szankciók kapcsán elmondta, hogy az EU megtiltja a kereskedelmet Donyeck, Luhanszk és az EU között, illetve korlátozzák Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz.

Forrás: 24.hu