Érdekel, hogyan működnek az emberek? Mindig is vonzott a pszichológia? Ha olyan kifejezéseket hallasz, mint a klímaszorongás, a pedagógus-szűlő-gyermek kommunikáció, az evészavazar, a gyász, az addikció vagy a nárciuzmus, akkor szívesen belemerülnél a szakemberek ezekkel kapcsolatos gondolataiba? Akkor az idei Pszieszta tavaszi konferenciáját neked találták ki.
De, hogy miért is annyira szuper ez a háromnapos eseménysorozat, illetve kik- és hogyan működtetik a szervezetet, azt megtudhatod Nagy Anna, Psziszta főszervezővel készült interjúnkból.

Mi az a „Pszieszta”?

A PSZIESZTA a Pécsi Pszichológus Napok hétköznapi megnevezése, ami egyszerre jelenti a pszichológiai konferenciát és az önkéntes alapon, pszichológus hallgatókból álló csapatot, ami ennek a konferenciának a szervezésével foglalkozik.

Elsődleges célunk, hogy a rendezvények mindenkinek szóljanak. Ne csak a pszichológusoknak, vagy pszichológus hallgatóknak, hanem a pszichológia iránt érdeklődőknek is, ezért igyekszünk szakmai igényességgel összeválogatott, de közérthető előadásokat szervezni.

Az idei háromnapos konferencián milyen témákra számíthatunk?

Az előadások és a műhelyfoglalkozások idén is sokszínűek. A hagyományokhoz híven most is egy hívószó köré építettük a konferenciát, ez idén a „Kigubancoló”.
Az első napon  szó lesz a klímaválságról, és hogy miként küzdhetünk meg vele. Emellett a pedagógus-szülő-gyermek közötti kommunikációról, továbbá a gyászfolyamatokról is érdekes előadásokban lehet része a hozzánk ellátogatóknak csütörtökön.
A pénteki napon szó lesz Szondi sorsanalízisénék újraértelmezéséről, a vallás és a terápia kapcsolatáról, illetve egy közkedvelt témáról, a nárcizmusról is. Továbbá a nők elleni erőszakkal való küzdelemről is szó esik. Ezen a napon a műhelyek a mindfullness-be és meseterápiába engednek interaktív betekintést a résztvevők számára.
Az utolsó napon, szombaton pedig az előadások olyan témákat dolgoznak fel, mint az evészavar, illetve az érzelmek és a személyiség hatása a tárgyalásokon. A szokásokhoz híven az előadások sorát egy kerekasztal beszélgetés zárja, mely idén az addikció témakörét járja körbe. A konferencia pedig a The Lovers zenekar akusztikus koncertjével zárul.

Szerintem minden előadás olyan témát mutat be, melyek sok esetben elég komplexek lehetnek, vagy valamilyen szinten tabusítva vannak társadalmunk körében. Így az idei főeseményünk remek alkalmat kínál arra, hogy ezekbe a témákba kicsit jobban belelássunk, megértsük, kigubancoljuk őket.

Milyen lehetőségeket kínál a Pszieszta a csapat tagjainak?

Azok, akik a Pszieszta szervezői csapatába kerülnek egy olyan közösség részévé válnak, mely nem csak az egyetemen belül nyújthatja a hovatartozás érzését, de szorosabb kapcsolatot is jelent az oktatók és a hallgatók között, továbbá kicsit jobban meg is ismerhetik magukat, hogy milyen területeken érzik jól magukat, milyen területen dolgoznának szívesen, illetve az előadókkal való kommunikáció során olyan szakembereket ismerhetnek meg, akik jelen vannak a pszichológia tudományának vérkeringésében és aktívan alakítják azt munkásságukkal.

Milyen lehetőségeket kínál a Pszieszta eseménysorozata az azon résztvevők számára?

A látogatók számára az előadások betekintést nyújthatnak olyan témákba melyekkel nap, mint nap találkoznak. Olyan szemszögből ismerhetik meg ezeket a témákat melyek elmélyítik és kiszélesítik a világról alkotott képet és tudást. Én hiszek abban, hogy néha egyetlen pillanat, vagy mondat is képes megváltoztatni a világot körülöttünk és bennünk, így remélem az idelátogatók között is lesz olyan, aki valamelyik előadás hatására kezd el érdeklődni valamilyen téma iránt, vagy indítja el egy olyan úton, ami a későbbiekben a javát szolgálhatja. Ha ez nem is történik meg, mindenképpen egy olyan élménnyel és tudással gazdagodnak mely érthető és hiteles forrásból érkezik.

Mennyi és milyen előkészületet igényel a tavaszi főesemény megszervezése?

Egy három napos konferencia leszervezése mindig sok előkészülettel jár. Már ősszel elkezdjük a munkát, ilyenkor még többnyire a témát gondoljuk ki, időpontot és helyszínt egyeztetünk. Ezentúl persze megkezdődik az előadók felkeresése is, ezt a szervezői csapat lelkes tagjai végzik, akik folyamatosan kommunikálnak a meghívott előadókkal. A szakmai koordinátoraink végzik a programrács beosztását, és felügyelik, hogy az előadók minden információt megkapjanak, illetve a számunkra fontos információk is időben beérkezzenek. A tavaszi félév inkább már a pontosításokról, arculattervezésről és a promóciós feladatokról szól. Ezeket a feladatokat a marketing koordinátoraink delegálják és felügyelik.

Hogyan épül fel pontosan a Pszieszta csapata?

A múlt nyáron a szervezeti felépítés változáson ment keresztül, melynek következtében a meglévő szekciókat feloszlattuk, és csak egy nagy csapat maradt, ez a munka és munkaerő megosztás szempontjából volt nagyon előnyös. Ebben az új struktúrában a team tagok olyan és annyi feladatot vállalnak, amennyit éppen tudnak. Ha van egy előadó ötletük akkor azzal a résszel foglalkoznak, de ha például a marketing területen jut eszükbe valami, akkor ott is tudnak feladatot vállalni, ezt a régi rendszer nem tette lehetővé. A koordinátorok ugyanúgy megmaradtak, tehát van kettő szakmai koordinátor, akik az előadók meghívásával és az ezzel járó feladatokkal foglalkoznak, míg a két marketing koordinátorunk a közösségi média felületeket kezelik és a promóciós feladatokat látják el.

Mi a te szereped vezetőként a Psziesztában?

Mint főszervező sokat kommunikálok a Pszichológia Intézettel, hiszen az ő támogatásuk nélkül nem valósulhatna meg a konferencia. Továbbá a Hallgatói Önkormányzattal is igyekszünk kapcsolatban lenni. Ezentúl a helyszín egyeztetés, a pályázati forrásokhoz szükséges papírok beszerzése, kitöltése összeszedése, ami többnyire rám hárul. Továbbá a féléves-éves ütemtervek kidolgozása, határidők kiadása, betartatása, feladatok delegálása a feladatom és az apró részletekre is oda kell figyelnem. Segítségem mindig van, a koordinátorok nagy mértékben a kezem alá dolgoznak, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Nélkülük és a lelkesedésük és profizmusuk nélkül nem tudnánk ilyen minőségű programokat létrehozni.

A Pszieszta háromnapos konferencia sorozata március 10-12. között kerül megrendezésre, a Civil Közösségek házában.
Az esemény bárki számárá ingyenesen látogatható.
További információért, keressék fel a Pszieszta hivatalos Facebook oldalát vagy az esemény oldalát!