Ahogyan arról korábban írtunk, a múlt hétvégén került sor a XLV. Országos Disputa Vitaversenyre Pécsett a Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában. Az eseményen két korosztályban összesen 28 csapat versenyzett a bajnoki címért, a résztvevők száma meghaladta a 120 főt. Külön öröm számomra, hogy nem csak határon belülről érkeztek versenyzők és bírók, hanem egy nagy létszámú marosvásárhelyi különítmény is részt vett az eseményen. A verseny témája ezúttal a fenntarthatóság volt, a csapatok arról vitáztak, hogy a gazdasági növekedés kivitelezhető-e a környezet megóvása mellett.

Az esemény az Európai Régiók Bizottsága „Európa Jövője” project keretében zajlott, melynek célja a környezettudatos életmód és fenntartható fejlődés népszerűsítése. A Régiók Bizottsága a mellett, hogy az esemény terjesztésében is részt vett, anyagi támogatást és a nyeremény-felajánlást is biztosított a résztvevőknek. Szintén anyagi és materiális támogatást nyújtott az eseményhez a Biokom nonprofit Zrt., az Anyanyelvápolók szövetsége, valamint Pécs város önkormányzata is (a Zöld megbízotti keret terhére).

Fotó: Hegedűs Tünde

A verseny helyszínéül szolgáló Árpád Fejedelem Gimnázium számára nem volt újdonság a szervezői feladat, ugyanis az iskolában már több évtizede működik a disputa oktatás, és az elmúlt évtizedben több alkalommal vállalták a vándorversenyként 3-4 évente Pécsre visszatérő esemény szervezői feladatait, viszont az elmúlt években az iskola átépítése és a pandémia miatt erre nem volt lehetőség. Az iskola nem csupán a helyszínt és az infrastrukturális hátteret adta, hanem közel 20 önkéntes diák is részt vett a szervezési feladatokban, főszervezőként ezúton is köszönöm a segítségüket!

A verseny nyitóbeszédeit Zag Gábor, Pécs megyei jogú város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, valamint dr. Kóbor József, a város Zöld Megbízottja tartották. Zag Gábor kiemelte, hogy a mai világban mennyire fontosnak tartja, hogy a jövő generáció megtanuljon érvek mentén vitázni, elfogadni és tiszteletben tartani a másik oldal véleményét, Kóbor József pedig arról beszélt, hogy bár a Régiók Bizottságában számos vitafórumot szerveznek, ez az esemény a létszám és a vita módja miatt annyira egyedülálló, hogy ez a Bizottság eseményein belül is kiemelt szerepet fog kapni.

dr. Kóbor József nyitóbeszéde

A versenyen a fiatalabb korcsoportot (5-9. osztály) a debreceni Fazekas Mihály gimnázium diákjai, a Vakondok nevű csapat szerezte meg a bajnoki címet (nagyon szoros döntő vitán, ahol a 7 bíró 4-3-as arányban hozott döntést), a második és harmadik helyre két budapesti csapat, a „Literatúrázók és a „Mégnincs” nevű csapatok értek be. Az idősebb korcsoportban budapesti dominancia volt, a győzelmet a „Csapatnév” elnevezésű csapat nyerte meg az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumból, és a dobogó második és harmadik fokára is két budapesti csapat, az „Untitled United” és a „Zöld Tehén” nevű csapatok értek fel.

Zajlanak a viták

Az esemény nem csupán a versenyről szólt, a diákoknak volt lehetősége megtekinteni a Zsolnay Kulturális negyedet, ahol fakultatív módon megnézhették a Gyugyi gyűjteményt, illetve részt vehettek egy planetáriumi előadáson.

A győztes csapat vita közben

Összességében azt gondolom, hogy jól sikerült eseményen vagyunk túl, és csak remélni tudom, hogy néhány év múlva ismételten lesz lehetőség a megszervezésre.