A Föld napjának ötlete John McConell nevéhez köthető, aki 1968-ban az UNESCO konferencián szólalt fel a témával kapcsolatban. Az ezt követő évben pedig, 1970-ben rendezték meg először, amit egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes Eart Day Network (Föld napja Hálózat) mozgalma követett. Ehhez már első ízben több mint 25 millió amerikai állampolgár csatlakozott, mára pedig világszerte kiterjedt a mozgalom, amiben több ezer szervezet vesz részt. Április 22-ét, a Föld Napját 175 országában tartják, köztük Magyarországon is, ami 1990-ben csatlakozott az esemény megrendezéséhez.

Miért van rá szükség?

Ezen a napon igyekeznek felhívni az emberek figyelmét arra, hogy meg kell óvnunk Földünk természeti kincseit, ugyanis nagy veszélyben vannak. Főként miattunk, emberek miatt. Az emberiség jövője pedig a bolygó jövőjétől függ. Ez a nap leginkább a holnapról szól. Ahogy a Föld napja mozgalom egyik jelmondata is tartja:

„ Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Egy nap a holnapért, a klímáért

A 32. magyar és az 52. globális Föld napja a klímválságra és az élővilág változatosságának megőrzésére figyelmeztet, mely létünk alapját képezi, írja a Föld Napja Alapítvány.
Az idei Föld Napjának témája az „Invesztájunk a Bolygónkba” nevet viseli, amely az éghajlatváltozásnak a mindannyiunk közös bolygójára gyakorolt hatásaira, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló valós erőfeszítésekre összpontosít.

„A megoldások felgyorsítására fogunk koncentrálni a legnagyobb fenyegetésünk -az éghajlatváltozás- elleni küzdelemben, és arra, hogy mindenkit – kormányokat, polgárokat és vállalkozásokat – aktivizáljunk, hogy tegye meg a maga részét”

– jelentette be az Earth Day szervezet

Itt a pillanat, hogy mindent megváltoztassunk – az üzleti és a politikai légkört, valamint azt, hogy miként lépünk fel az éghajlatváltozással kapcsolatban. Itt az ideje, hogy fékezhetetlen bátorsággal megőrizzük és megvédjük egészségünket, családjainkat és létfeltételeinket.
Cselekednünk kell (bátran), újítanunk kell (széles körben) és megvalósítanunk kell (méltányosan). Ehhez mindannyiunkra szükség lesz. Mindenkinek mindent bele kell adnia. Vállalkozások, kormányok és polgárok – mindenki számon kérhető és mindenki elszámoltatható.

Mit tehetsz te?

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Ez egy cselekvő ünnep, ami mindannyiunk jövőjéről szól.
Amíg a vállalatok a fenntartható életmód megvalósításán dolgoznak, addig gondold át, te hogyan védheted a környezetet otthon, a saját mikro-környezetedben, a „Csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra!” fogalmának felhasználásával:

– Egy hétvégi délelőttön átkutathatod a környéket eldobott műanyagok, konzervdobozok és palackok után, hogy egy személyes takarítási projekt keretében az egész közösségnek segíthess.

– Vedd számba az otthoni energiafelhasználást. Koncentrálj azokra az elektronikus eszközökre, például a laptopokra, amelyeket a nap 24 órájában bekapcsolva hagynak (ez a lakossági energiafelhasználás megközelítőleg 5-10%-át teszi ki évente!) Kapcsold ki ezeket az eszközöket, amikor nem használod őket. A ház körül pedig cseréld le a régi izzókat hosszabb élettartamú, energiatakarékosabb izzókra.

– Családi házban élsz és udvarod is van? Akkor vágj bele a komposztálásba! Az udvaron válassz egy jó helyet a komposztkupac számára. Kezdd el újrahasznosítani a kávézaccot, a tojáshéjat és az ételmaradékokat, hogy lebomlásuk után gazdagíthassák a kertet a következő vegetációs szezonra.

– Vond be ezekbe a tevékenységbe gyermekeket is.  Például segíthetnek madáretetőt készíteni az udvarra vagy a teraszra. Nem kell nagy dologra gondolni, új és drága alapanyagokat beszerezni. Akár fél narancshéjból is készíthetsz természet alkotta etetőtálat. Töltsétek meg magokkal, és helyezzétek egy kültéri asztalra vagy ablakpárkányra.

Ne feledd, a klímaváltozás csak tünet. Túlfogyasztásunk következménye. Tennünk kell ellene végre.

Kevesebb, mint 9 évünk maradt a radikális és gyors cselekvésre.

Kiemelt kép: Cup of Couple fotója a Pexels oldaláról