A legtöbb háztartásban napi szinten használunk étolajat a főzéshez. A rántott ételek elkészítésekor ráadásul egészen nagy mennyiségről van szó. Használat után azonban felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjünk a megmaradt, sok esetben több deciliter használt olajjal. Egy dolgot már most a cikk elején egészen biztosan kijelenthetünk: NE öntsük se a lefolyóba, se pedig a wc-be! Bár elsőre nem feltétlenül gondolnánk, a használt sütőolaj ugyanolyan komoly környezeti károkat tud okozni, ha nem megfelelően kerül „kidobásra”, hasznosításra, mint amilyen károkat például a természetbe kerülő motorolaj okoz.

Tudták például azt, hogy 1 liter használt étolaj képes arra, hogy akár 1 millió liter ivóvizet beszennyezzen? Ennek az információnak a birtokában talán már nem lesz meglepő a kijelentésem, miszerint a használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít. Ha a lefolyóba vagy a wc-be öntjük, akkor a csövekre belülről lerakódva hosszútávon a csatornahálózat eldugulását okozza. Amennyiben a helytelen módon kezelt olaj élővízbe jut, akár az élővilág pusztulását is okozhatja, a felszínen úszva ugyanis megnehezíti, súlyosabb esetekben meggátolja az oxigénfelvételt.

Hazánkban 2011 óta van lehetőség a MOL töltőállomásain a háztartásban meglévő, elhasznált étolaj biztonságos körülmények között történő leadására. A vállalat beszámolói szerint a kezdeti időszakban még csupán 100 benzinkút vett részt az akcióban, ezeknek a száma mára viszont 350 fölé emelkedett. Az érintett benzinkutakon kaphatunk az olaj begyűjtésére kifejlesztett hordozható tárolókat, de műanyag palackban is tárolhatjuk természetesen. A leadást ingyenesen tehetjük meg, egyszerre azonban maximum 10 litert vihetünk magunkkal. Hasznos információ lehet még, hogy a sütőolajat nem szükséges leszűrnünk a leadás előtt.

Az ilyen módon leadott sütőolajat egyébként újrahasznosítják és olyan bioüzemanyagot készítenek belőle, amit aztán az üzemanyagelőállítás során úgynevezett biokomponensként használnak fel.

Természetesen a használt étolajat nem csupán a MOL benzinkutak veszik át, vannak más erre alkalmas helyek is. Pécsen leadhatjuk például a Tüzér utcai és a Zsolnay Vilmos utcai, valamint az Árnyas utcai ALDI-nál is.

Újrahasznosítás, zöld gondolkodás

Április 22-én a Föld napja alkalmából a Google közzétett néhány érdekes adatot, amikből az derül ki, hogy Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap az emberek mindennapi gondolkodásában és életében a fenntarthatóság és az azzal összeegyeztethető életmód. A keresőóriás beszámolója szerint a legnépszerűbb keresések között szerepelnek a klímaváltozással, a fenntarthatóság fontosságával vagy a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdések.

Rendszeresen felmerülő kérdés volt a felhasználók részéről az is, hogy az egyes üzletek és boltok mit hasznosítanak újra. Erre igyekezett megoldást kínálni a cég azáltal, hogy az üzleti fiókok számára bevezetett egy olyan lehetőséget, amivel könnyen reklámozhatják az újrahasznosítással kapcsolatos szolgáltatásaikat, így segítve a téma iránt érdeklődő ügyfeleket, vásárlókat.

Mit tehetünk mi magunk?

Mint a legtöbb környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos témában, úgy itt is a legfontosabb az, hogy először a saját mikrokörnyezetünkben eszközöljünk változtatásokat. A fent említett információk birtokában például gyűjthetjük a főzés során elhasznált sütőolajat, hogy aztán azt a megfelelő helyen leadhassuk. De ugyanez igaz számos más termékre is, amelyekről bár elsőre nem gondolnánk, de mégis veszélyes hulladéknak számítanak. A Google újítása az ezzel kapcsolatos nehézségek leküzdésében is segíthet. Nem kell itt nagyon bonyolult dolgokra gondolnunk. A legtöbb háztartásban olyan dolgok tartoznak a veszélyes hulladék kategóriába, mint például a lemerült elemek, különböző javíthatatlan elektronikai cikkek, háztartási gépek, akkumulátorok, autógumik. A legjobb, amit tehetünk, ha ezek közül bármelyik megtalálható otthon és szeretnénk tőle megszabadulni, hogy a törvénytelen és környezetvédelmi szempontból is problémás „megszabadulás” helyett utánajárunk a leadás, újrahasznosítás módjának. Persze ez sok esetben extra „kellemetlenségekkel” járhat, mert előfordulhat, hogy csupán egy adott helyen van lehetőségünk leadni a szóban forgó terméket, de vannak olyan eszközök is, amelyek megfelelő helyre történő leadásáért pénzt is kaphatunk, ide tartozik például a használt autó akkumulátor.

Kiemelt kép: RODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról