Kereken 30 évvel ezelőtt történelmi futballmérkőzésre került sor a kárpátaljai Ungváron. 1992. április 29-én játszotta ugyanis első hivatalos válogatott mérkőzését Ukrajna csapata. Az ellenfél pedig nem más volt, mint Magyarország!

Ukrajna egy szűk évvel korábban, 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet egy december 1-jén megtartott népszavazáson az ukránok többsége támogatott.

1992 elején aztán az épp alakulóban lévő ukrán szövetség első embere, Viktor Bannikov vezetésével delegáció érkezett Magyarországra, hogy a Laczkó Mihály vezette MLSZ-nél testközelből is tanulmányozzák a magyar szövetség működését – írja az NSO. Az ebből kialakult kapcsolat után vetődött fel az ötlet az egymás elleni válogatott mérkőzés lebonyolítására. A jó barátságot a cikk szerint a Ferencváros 1990-es kárpátaljai látogatása alapozta meg, a túrák és a mérkőzés létrejöttében elévülhetetlen érdemei voltak Magyar Zoltánnak.

Magyar az NSO-nak elmondta, hogy az ő ötlete volt az is, hogy ne Kijev, hanem Ungvár adjon otthont az ukránok első meccsének. Az ukrajnai szövetség a sok segítségért cserébe belement ebbe a gesztusba, így a mérkőzésen rengeteg kárpátaljai magyar részt vehetett nézőként. A kissé ütött-kopott, 12 ezer férőhelyes stadionba be is zsúfolódott 15 ezer ember.

Magán a mérkőzésen több fontos ukrán játékos sem lépett pályára, mivel a Szovjetunió csapatának ekkor a Független Államok Közössége néven futó csapat volt az utódja, ők pedig készültek az 1992-es Eb-re. A jobb ukrán játékosok pedig ennek a csapatnak voltak a tagjai.

A kissé álmosan kezdő, de jóval esélyesebbnek tekintett magyar csapat aztán a második félidőben tudta érvényesíteni akaratát. Az akkor debütáló Sallói István és a csapatkapitány, Kiprich József duplájával 3-0-ra elhúzott a válogatott. De örülhettek az ukránok is, hiszen a hosszabbításban Gecko hatalmas szabadrúgásával megszületett az ország első gólja is.

Egy évvel később Nyíregyházán játszották le a „visszavágót”, amit már nehezebben, de szintén sikerült megnyerni 2-1-re. A két ország válogatottja azóta sem találkozott egymással, de azt megállapíthatjuk, hogy az ukrán foci jelentős fejlődést elérve lehagyta a magyart.

Ukrajna–Magyarország 1–3 (0–0)
Ungvár, Avangard Stadion, 15 ezer néző. Vezette:
 Zsuk (fehérorosz)
Ukrajna:
 Kutyepov – Luzsnyij, Nyikiforov, Bezsenar – Kovalec, Pogogyin (Szak, 56.), Selepnyickij, Cimbalar, Tretyak – Scserbakov (Guszev, 70.), Szalenko (Gecko, 60.). Szövetségi kapitány: Viktor Prokopenko
Magyarország:
 Brockhauser (Balogh Tamás, 89.) – Telek – Limperger (Balog Tibor, 60.), Lőrincz (Kovács E., 86.) – Mónos, Sallói (Pisont, 75.). Lipcsei, Márton (Illés, 83.), Simon – Kiprich, Vincze I. Szövetségi kapitány: Jenei Imre
Gólszerző:
 Gecko (92.), ill. Sallói (62.), Kiprich (68., 84. – a másodikat 11-esből)

Forrás: NSO