„Felértékeljük a „nagyi” szót. Aktívak és bölcsek vagyunk, és a bölcsességünk értékes erőforrás a környezeti változásokra való törekvésben. A nagyi többé már nem csak egy törékeny öregasszony, aki zoknit kötöget egy hintaszékben”. – Eeva-Riitta Piispanen, Aktivistimummot alapítótárs

Kik az Aktivistimummot tagjai?

Európa legészakibb részén tizenkét finn nagymama létrehozott egy csoportot, amely a környezetvédelem megváltoztatását szorgalmazza. Céljuk egyszerű: biztosítani unokáik számára a biztonságos és fenntartható jövőt.

Ami 2019-ben egy tucatnyi nagymamával kezdődött, akik együtt kávéznak, mára egy közel 6000 fős Facebook-közösséggé és egy generációkon átívelő mozgalommá vált, amely megpróbál segíteni az emberiség legnagyobb vészhelyzetének, az éghajlatváltozásnak a megoldásában.
Az eredeti ötlet Seija Kurunmäki-től származik. Néhány évvel elmúlt 60 éves, nemrégiben nagymama lett, és 40 éves kommunikációs vezetői karrierje után nyugdíjba vonult.

„A nagymamává válás miatt aggódni kezdtem a jövő miatt. Tudásomat és kapcsolataimat az unokáink javára akartam fordítani. Itt az ideje, hogy a mi generációnk végre visszaadjon.”

Seija Kurunmäki, alapító-ötletgazda

A tizenkét alapító nagymama számos különböző szakterületet képvisel, köztük a környezettudományt, az orvostudományt, a pénzügyeket és a mérnöki tudományokat. Hatalmas tapasztalataikra támaszkodva honlapjukon és a közösségi médiafelületeken osztják meg az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományosan megalapozott tényeket, és adnak tanácsokat a fenntartható életvitelhez.

Kurunmäki és alapítótársa, Eeva-Riitta Piispanen egyaránt kommunikációs hátterüket használják fel a nagymamák kiáltványának terjesztésére.

„Azt akarjuk, hogy unokáinknak és a világ összes gyerekének legyen egy élhető földgömbje, amelyen élhet” – mondja Piispanen, a 60-as évei közepén járó, elfoglalt vállalkozó, akinek hét unokája van. „Nem az ő dolguk, hogy kijavítsák a mi hibáinkat – a mi generációnknak kell szembenéznie a saját felelősségünkkel.”

Miket értek el eddig?

A világjárvány előtt az aktivista nagyik személyes rendezvényeket tartottak, és szakértőket hívtak meg, akiket arra kértek, hogy tartsanak előadásokat az éghajlati és környezeti kérdésekről. Ezek online webináriumok formájában folytatódtak pandámia alatt.

„Rengeteg információt szolgáltatunk az éghajlatváltozásról – jó példákat, hogy mit és hogyan lehet tenni, hogy lehet jó állampolgárnak lenni.”

Anu Harkki, alapító tag

A lobbizás is fontos része az aktivizmusuknak. A nagymamák természetesen a poltikusokat sem szeretnék kihagyni a munkából, ezért rendszeresen írnak nekik levelet, felhívva figyelmüket a téma fontosságára és a cselekvésre.

„A politikusok kezdik megérteni, hogy mi, boomerek hatalmas választói csoport vagyunk. Szeretnénk hangsúlyozni nekik, hogy a klímamozgalom nem csak az iskolásoknak szól. Nem Greta Thunberg az egyetlen, akit érdekel.”

Helena Kääriäinen, alapító tag

A nagymamák gyakran működnek együtt náluk évtizedekkel fiatalabb aktivistákkal. Az Aktivistimummot részt vett a finn 4H hálózattal közös kampányban, amelynek célja 10 000 fa ültetése volt. Emellett szintén részt vettek a Climate Move-tal közös Best Enough Christmas kampányban. A Best Enough Christmas egy szójáték, amely arra utal, hogy nem kell túlzásba esni – egy egyszerűen „elég jó” karácsony is lehet a legjobb karácsony. A kampányban a Mikulás asszony osztotta meg a fenntartható ünnepi szezonra vonatkozó tippeket.

„Megtiszteltetés volt a nagymamákkal dolgozni. Hatalmas szaktudásuknak és erőforrásaiknak köszönhetően a legjobb éghajlatvédelmi kampányolók közé tartoznak Finnországban. Van ez a barátságos, feminista megközelítésük, amely rezonál az emberekre, mert azt képviselik, amit képviselnek – a nagymamaságot.”

Wilhelm Blomberg, a Climate Move 30 éves munkatársa

Pozitív és tényszerű taktikával olyan generációkon átívelő beszélgetést kezdeményeztek, amely még egy találkozót is biztosított számukra a finn környezetvédelmi minisztériummal, és utat a finn parlamentbe.

Kiemelt kép forrása: Kaksplus