Habár a környezetvédelem és a fenntarthatóság az elmúlt időszakban komoly hívószavakká váltak világszerte, az országok politikai vezetői és a multinacionális nagyvállalatok pedig egymásra licitálva bizonygatják, hogy ők bizony zöldek, sőt mi több, zöldebbek, mint mások, ne gondoljuk azt, hogy a munka el van végezve és nyugodtan hátra dőlhetünk. Sajnos nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen a politika és a globális nagyvállalatok világában a fenntarthatóság legtöbbször nem valódi meggyőződésből, az ügy iránti őszinte elköteleződésből fakad, sokkal inkább van szó ezekben az esetekben az úgynevezett „zöldrefestésről”.

De ha már környezetünk védelméről és fenntartható életről van szó, nem mehetünk el amellett, hogy bár a legnagyobb erdőirtásokért, a legsúlyosabb környezetkárosító tevékenységekért leginkább néhány ország és nagyvállalat tehető felelősség a tevékenységeik okozta károk nyomán, ettől függetlenül igen komoly egyéni felelősség terheli mindannyiunk vállát ebben a kérdésben.

Az ökológiai lábnyomunk mérete

A modern ember borzasztóan sok szemetet termel. Ez elsősorban abból adódik, hogy rengeteget fogyasztunk. Termékek, szolgáltatások, elektronikai eszközök, eldobható dolgok vesznek körül minket életünk minden egyes percében. A reklámok, hirdetések és a közösségi média nagyrésze arra ösztönöz, hogy a boldogsághoz, kiegyensúlyozottsághoz vásároljunk, hogy mi magunk is átélhessük azt az „életérzést”, amit a termékek reklámjaiban közvetíteni próbálnak.

Arra azonban már kevesebbet gondolunk, hogy ezek az egyszerhasználatos dolgok nem tűnnek el nyomtalanul miután elhasználtuk vagy meguntuk őket. A csomagolásuk és maga a termék is hulladékká és ezáltal egy megoldandó problémává változik abban a pillanatban, ahogy a – jobb esetben – kukába dobjuk.  

Az évente indokolatlanul lecserélt okoseszközök, a megvásárolt, de soha nem hordott „fastfashion” ruháink azt követően, hogy megadták nekünk a birtoklásukból következő pillanatnyi örömöt értéküket vesztik. De nem muszáj olyan nagy dolgokra gondolnunk, mint egy új és nagyobb tv megvásárlása, a felesleges hulladéktermelés iskolapéldájának számítanak az olyan apróságok is, mint az élelmiszerboltokban és más egyéb üzletekben kapható, egyszerhasználatos csomagolóanyagok, zacskók vagy reklámtáskák vagy a legtöbb háztartásban sajnos előforduló élelmiszerpazarlás is.

Saját autó vagy tömegközlekedés

Azt gondolhatnánk, hogy látva a Pécsen – és más nagyvárosokban – tapasztalható folyamatos közlekedési dugókat és káoszt, ami a munkaidő kezdete előtt és a délutáni órákban tapasztalható, mindenkinek elmegy a kedve attól, hogy autóval induljon el a munkahelyére. Ez azonban, ahogy a már említett folyamatos dugók is mutatják, messze nem így van.

Pedig nem kell ahhoz különösebben nagy szakértőnek lenni, hogy belássuk, hogy a tömegközlekedési eszközök használata milyen előnyökkel jár. Az első és legfontosabb, hogy a városon belüli tömegközlekedés használata és az ezzel egyidőben csökkenő autóforgalom segít a Pécsen is évről-évre egyre komolyabb problémát jelentő légszennyezettség mértékének csökkentésében. De nem elhanyagolható tényező az sem, hogy ha busszal/metróval/villamossal vagy bármilyen tömegközlekedési eszközzel megyünk a munkahelyünkre, akkor megspóroljuk magunknak a dugóban ülve történő zsörtölődést és a szintén nem túl kellemes időtöltésnek számító, sokszor ráadásul reménytelennek bizonyuló parkolóhely keresgélést.

Miattam pusztul el a bolygó?

Ennek az írásnak természetesen nem az a célja, hogy ezeket a sorokat olvasva mindenki úgy érezze, hogy azért, mert autóval jár a munkahelyére vagy amiért éppen új telefont vásárolt magának, ő a klímaváltozás és az azzal együtt járó valamennyi negatív következmény egyedüli felelőse. Úgy gondolom, hogy az ilyen és ehhez hasonló írások egyik, ha nem a legfontosabb célja a ráébresztés. Látnunk kell, hogy milyen komoly felelősség nyugszik a vállunkon és azt, hogy ha egy boldogabba, egészségesebb, tisztább és fenntarthatóbb jövőt szeretnénk magunknak és az utánunk következő generációknak, akkor nem közhely azt mondani, hogy a változás velünk is(!) kezdődik.

Korábbi írásaimban igyekeztem több olyan témával is foglalkozni, amik kifejezetten hasznosak lehetnek akkor, ha szeretnénk megtenni a hétköznapok során az első lépéseket. Ezek közül szeretnék néhányat mindenki figyelmébe ajánlani:

Környezetbarát mosogatás- Mit, miért, mire helyettesíts

Fenntartható esküvő- Hogyan lehet környezetbarát a nagy nap?

Környezetbarát mosás

Mihez kezdjünk a használt étolajjal?

Környezetbarát ajándékok- Nem csak karácsonyra