A tudomány már a 2000-es évek elején bizonyította, hogy nem igaz a korábban futótűzként terjedő rémhír, miszerint a Nap főleg árt, vagyis a napsugárzás számunkra leginkább káros hatást fejt ki. Az UV sugárzásnak ugyanis sokkal több pozitív hatása van, mint negatív. Persze ezzel kapcsolatban is igaz az általános vélekedés, miszerint mindent csak mértékkel.  A mértéktartáshoz pedig nagy segítségünkre vannak a speciálisan erre a célra gyártott naptejek. Azonban nem mindegy, hogy milyen összetételű és csomagolású terméket vásárolunk. Ha tudatosan döntünk nem csak magunkat, de a környezetet is megvédhetjük a naptejhasználat káros hatásaitól.

Milyen naptejet használj

Naptejet elsősorban faktorszám (SPF) alapján szoktunk választani. Azonban a fatorszám mellett érdemes a termék csomagolásán a széles spektrumú kifejezést keresnünk, ugyanis a faktorszám csak UV-B sugárzás elleni védelmet takarja, a széles spektrumú termékek viszont a szintén káros UV-A sugarak ellen is védenek. Az sem hátrány, ha a naptej fotostabil, ennek köszönhetően lassabban bomlik le a fény hatására, és így hatékonyabb védelmet biztosít.

Az öszetevőkkel kapcsolatban pedig arra kell a leginkább odafigyelnünk, hogy mi NE legyen a termékben. Célszerű kerülni a parabéneket, retinil-palmitátot, oxibenzont (benzofenon-3), oktinoxátot (etilhexil-metoxicinnamát), homoszalátot, oktokrilént, cink-oxidot, avobenzont és potenciálisan allergén mesterséges tartósítószereket, színezékeket és parfümöket tartalmazó naptejeket, mivel ezek káros hatással lehetnek nemcsak az egészségünkre, de a környezetünkre is. (Ha még részletesebb listát szeretnél látni a kerülendő összetevőkről, keresd fel a Zöldgondoskodás.hu vagy a ZöldDrogéria oldalát. )

Tudtad, hogy nem is olyan régen Hawaiin, majd Palau szigetállamban is betiltották a naptejek használatát? A tilalmat mindkét esetben a fényvédők összetevői közt található környezetre káros anyagok, elsősorban az oxibenzon és az oktinoxát indokolta, amelyek pusztítják a korallokat, veszélyeztetik a halakat és vízinövényeket. Ugyanez ez a két kémiai összetevő a legveszélyesebb ránk is. Mindkettő bejut az emberi szervezetbe, a bőrön át felszívódik és megzavarja a hormonháztartást, a nemi hormonok és a pajzsmirigyhormonok működését kedvezőtlenül befolyásolhatja. Különösen kisgyermekeknél és terhes nőknél kerülendők.

A naptej csomagolását tekintve is követnünk kellene pár „íratlan szabályt”. Azt már minden, környezetvédelmben kicsit jártas személy tudja, hogy a spray formában kapható termékek egyike sem segít a környezetterhelés enyhítésében, így a spray kiszerelésben kapható termékek egyikét sem ajánljuk. Ezt a naptejekre vonatkoztatva Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője azt hangsúlyozza, hogy semmiképpen ne használjunk spray formában titándioxidot tartalmazó naptejet, mivel ez az anyag belélegezve rákkeltő hatású lehet.

A Zöldbolt és a ZöldDrogéria kínálatában találhatunk remek alternatív megoldásokat napvédő termékek tekintetében. Termékeik mechanikai fényvédőket (fizikai fényvédőket), illetve olyan növényi olajokat és vajakat tartalmaznak, amelyek természetes UV szűrő képességgel rendelkeznek. A mechanikai fényvédelem azt jelenti, hogy apró részecskék tükrözik vissza a napfényt a bőrről. Az ásványi alapú szemcsék megtapadnak a bőr felszínén, rajta hatásos védőréteget képezve, tükörként verik vissza a testünket érő káros UV-sugarakat. Emiatt a fizikai fényvédők egy látható, fehéres, vékony réteget képeznek a bőrön, szemben a kémiai fényvédőkkel, melyek a felszívódás miatt nem hagynak látható nyomot a bőr felületén. A fizikai fényvédők egyben ásványi fényvédők is, mivel a mechanikai védelmét ásványi anyagok részecskéi biztosítják.

Ezeket a termékeket biztonsággal használhatják az érzékeny bőrűeknek, valamint az allergiás, ekcémás bőr-problémákkal küzdők is.

Hogyan használd jól

Már azelőtt 20-30 perccel be kellene kennünk magunkat, hogy kimennénk a szabadba, ezáltal a fényvédő kifejtheti a hatását.

Legtöbbünk nem a megfelelő előírás szerint használja a naptejet, ezt ugyanis jóval vastagabban kellene a bőrünkre kenni. Ez ugyan esztétikailag „nem néz ki olyan jól”, viszont annál inkább veszélyesebb a nem megfelelő mennyiségben felvitt fényvédőt, mert így hamis biztonságérzetet keltve abban a tudatban tartózkodhatunk a napon, hogy megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Persze ez hatalmas tévedés. A fényvédők helytelen használata ugyanis fokozza a bőrrák kockázatát. A védelmet az is csökkenti, hogy a naptejet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magunkat újra. Még a vízálló termék esetében is legalább kétóránként javasolt újrakenni a bőrt fürdőzés után, mivel az úszás a napvédő kopását okozhatja, valamint az izzadás és a törölközővel történő dörzsölés is eltávolít bizonyos mennyiséget a bőrödről.

Az is fontos, hogy ne is csak a strandon gondolj a bőröd fényvédelmére, hanem akár bevásárláshoz, a városban is légy körültekintő és védekezz a leégés ellen.

A nyár minden percében szükség van a naptejre?

Az egyszerű válasz erre a kérdésre, a nem. Azonban itt nem szabad megállni, tudnunk kell, hogy mik a határai ennek a válasznak. Általánosságban bőrtípustól és az aktuális UV sugárzás mennyiségétől függően 10-15, de legfeljebb 20 percet is el lehet tölteni a napon, akár mindenféle védelem nélkül is. A lényeg, az, hogy mindenképpen kerüljük a leégést- állítja Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet szaktanácsadó főorvosa, a 24.hu cikkjében. Más szabályok vonatkoznak viszont e tekintetben a gyermekekre! Az ő bőrük védtelenebb és vékonyabb, ezért nyáron szigorúan 11 óra előtt és 16 óra után vigyük őket a friss levegőre.

Visszatérve, a 20 percnyi időmennyiség pont elegendő ahhoz, hogy a napi szükséges, 4000 nemzetközi egységnyi D-vitaminhoz hozzájussunk, azonban még ne szenvedjünk károsodást. A bőrpír keletkezését viszont semmiképp sem szabad megvárni, ugyanis onnantól fogva fenyeget a napsugárzás daganatkeltő hatása. Ennek elkerülése érdekében természetes anyagból készült, szellős ruha, kalap és UV fényszűrővel ellátott napszemüveg ajánlott, illetve napvédő krémek használata. Ezek a krémek olyan filmréteget alkotnak a bőrön, amelyek visszaverik a sugarakat.

Bőrtípusod és az UV sugárzás összefüggéseinek megismeréséhez segítségedre lehet ez a tájékoztató a bőrtípus és az UV-index összefüggéséről.

Kiemelt kép: Moose Photos fotója a Pexels oldaláról