A Zrínyi család hőstettei azt gondolom, mindannyiunk számára ismertek. De sokkal kevesebben tudják, hogy a Zrínyi generáció életpályája gasztronómiai szempontból sem utolsó. A család több tagja igazi ínyencnek számított, kedvenc ételeik receptje a mai napig fenn maradtak, és fontos szerepük volt az első horvát nyelvű szakácskönyv elkészültében is. Ennek a gasztrokultúrának a felelevenítését vállalta ez különleges project, amely bár a pandémia miatt némiképp elcsúszott, most már hamarosan beteljesedik.

A “TOUREX” projekt a horvátországi Malo selo d.o.o., illetve a magyarországi Pannonia Inferior Kft. együttműködésében valósul meg. Mindkét partner családi vállalkozás formában működő éttermet működtet, a regionális gasztronómiai hagyományok ápolásának jegyében, melyek önmagában is turisztikai attrakciónak számítanak. A projekt az európai unió támogatásával, a 2014-2020 Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program, B-Light konstrukció keretében valósul meg.

A projekt célja a turisztikai kínálat diverzifikációja, új termékek kialakítása. A „Zrínyi – múlt őrzői” egy közösen kifejlesztett interaktív játék, mely helyi legendákon alapul. A projekt keretében elkészül a közös történelmen és fantáziákon alapuló tartalom, a kapcsolótó informatikai megoldás (szoftver és hardver, kibővített valóság felhasználásával), mely felállításra kerül a két partner telephelyén. Az új szolgáltatás lehetővé teszi a két étterem vendégkörének bővítését, növelve az ott töltött időt, de nem csupán közvetlenül a két étterem, hanem ezen keresztül a két térség további kulturális eseményeinek fellendülése is várható ezáltal.

A Zrínyi Gasztronómiai Brand részeként elkészül egy közös, határon átnyúló gasztro-turisztikai brand részletes feltételrendszere, mely a brand-hez csatlakozó éttermekben kerül bevezetésre a határ két oldalán. A brand részeként elkészül a Zrínyi szakácskönyv, benne számos recepttel a határ mindkét oldaláról, a két partner által összegyűjtve, lefordítva, igényes formában nyomtatásban megjelentetve.

A project nyitóeseményére május közepén került sor a Tenkes csárdában. A megrendezett konferencia során felvázolták az eddig megtett lépéseket, valamint a legfontosabb terveket (ezenkívül kezünkbe vehettük az ominózus szakácskönyvet is), majd egy ebéddel vendégelték meg a résztvevőket, amelyben már megjelentek a múlt ízei. A tervek szerint a jövőben még további nyílt napokkal népszerűsítik az induló programot és az új ételeket, majd ezt követően elindul a tényleges program, amely remélhetőleg Pécs és a megye számára is üdvözítő lesz.