Azt is mondhatnánk, hogy kedvezett ma az időjárás Kozármislenyben a IV. Újszülöttek Ligetének avatásán, hiszen a szalagok elhelyezésének idejére elzárták a felhők csapjaikat, hogy a kozármislenyi apróságok és szüleik, nagyszüleik önfeledten örülhessenek a szeretet, a gondoskodás és a zöld gondolatok összekapcsolódásának. Azért locsolni biztosan nem kellett a frissen elültetett kis fácskákat ma a Margaréta utcában.


A baranyai városban ma még a szemerkélő eső sem riasztotta el Tuza Julianna alpolgármester asszonyt, és Tarcsay Gyöngyvér képviselő-testületi tagot, mint ötletadókat attól, hogy a településen immár a negyedik újszülöttek ligetének fiatal fácskáira felkössék a rózsaszín és kék szalagokat.

Tuza Julianna alpolgármester és Tarcsay Gyöngyvér képviselő-testületi tag

A rövid esőmentes időt kihasználva az érintett kozármislenyi szülők is megjelentek apróságaikkal, hogy gondoskodó jelenlétükkel vegyék birtokba csemetéikről elnevezett fát, amelyet az évek folyamán a családdal közösen nevelnek fel a névadó gyermekükkel közösen.

„Minden gyerek a maga sajátos küldetésével születik a világra, némelyik, hogy beragyogja napjainkat, némelyik, hogy próbára tegye türelmünket, némelyik, hogy célt adjon életünknek, és némelyik, hogy gondoskodjék rólunk. Így van: mikor világra jönnek, a gyermekek mindent megváltoztatnak.” – suttogja egy rekedtes női hang a Született feleségek című filmben.

„A sajátos küldetéseket vadásszuk … ma a különböző sajátosságaitokat fűztük egybe! Szalagot kaptatok. Rózsaszínt és világoskéket. Kozármisleny kis polgáraivá fogadtunk benneteket… Még a szüleitek voltak a tolmácsok, de hipp – hopp eljön az idő, mikor egymás szavába vágtok, s büszkén meséltek a fácskátokról… anya, apa mutatja a képeket, amikor tityi – totyisan együtt öntöztétek, s kapáltátok, hogy a tietek legyen a legszebb. Reménykedünk, hogy ti lesztek az első lakói az új bölcsinek! Aztán félénken bekopogtok az oviba … No, és majd szeretettel vár bennetek az iskola is. Szeretnénk benneteket látni az izgalmas játszótereinken, a bicikli pályánkon, no és a bőrt rúgva a focipályán is. Hisszük, hogy hamar megtanuljátok, hogy KOZÁRMISLENYBEN ÉLNI JÓ! Szüleitek, nagyszüleitek – biztos vagyok benne – hogy sokszor mormolják, hogy: „Fák, csillagok, állatok és kövek, szeressétek a gyermekeimet.” ahogy azt Szabó Lőrinc írta versében. Ezt tesszük velük együtt mi is, akik szeretünk benneteket, s sokat teszünk azért, hogy a „zöld” városban érezzétek jól magatokat!”  – fűzte gondolatait a különleges naphoz Tarcsay Gyöngyvér, Kozármisleny Város Önkormányzat Képviselő-testületének tagja a holnapi gyermeknapot megelőző városi eseményen.