Kárpát-medence-szerte harminc helyszínen egyidőben, csaknem 20 ezer néptáncos, népzenész és kézműves közreműködésével rendezik meg az első Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált június 11-én.   

Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál helyszínei

 

Első alkalommal kerül megrendezésre a Kárpát medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál, amelyet egyazon időben hazánk több helyszínén tartanak meg. A fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt bemutassa a népművészeti mozgalom tömegességét, kiemelkedően magas színvonalát, a Csoóri Sándor programnak a közösségekre gyakorolt jótékony hatását.A fesztivál idején, Csíkszeredától Körmendig, a Kárpát-medence harminc helyszínén, azonos időpontban, sok ezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével zajlik istentisztelet, majd a templom előtti tánc. Igazi látványosságnak ígérkezik a néptáncosok, népzenészek felvonulása, a déli harangszó után elhangzó közös ének és körtánc.

A közös programokat követően délután, helyszínenként eltérő, változatos eseményekkel, tánctanításokkal, népzenei és kézműves bemutatókkal, gálaműsorokkal estig folytatódik a különleges fesztivál. A közel 20 000 táncos, zenész és kézműves részvételével létrejövő páratlan rendezvényen az érdeklődők megláthatják, hogy miként őrzi, éli meg és teremti ujjá a Kárpát-medence egyedülálló, csodálatos népművészetét sok ezer idős és fiatal, határainkon innen és túl.

HELYSZÍNEK:

Bőszénfa–Ropolypuszta, Budapest, Csíkszereda, Csongrád, Debrecen, Eger, Jászapáti, Kecskemét, Kozármisleny, Körmend, Lenti, Marosvásárhely, Nagyida, Nagyvárad, Nyíregyháza, Pápa, Pécs, Perkő, Révkomárom, Salgótarján, Sárospatak, Szabadka-Palics, Szamosújvár, Szarvas, Százhalombatta, Székelyudvarhely, Székesfehérvár, Szekszárd, Tatabánya, Vitnyéd

2017-ben indult útjára a népművészeti közösségek munkáját támogató Csoóri Sándor Program. A támogatások eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző-népművészeti élet. Eddig sohasem volt forrással gazdálkodhattak az évtizedek óta működő néptáncegyüttesek, népzenei együttesek, kézműves közösségek, de jutott pénz az oktatásra, rendezvények szervezésére, táncházakra is. Öt év elteltével elérkezett az időt arra, hogy a népművészeti mozgalom a nagy nyilvánosság számára is ismertté tegye a Csoóri Sándor Program eredményeit, számot adjon a támogatás hasznosulásáról. Erre a legmegfelelőbb forma egy nagyszabású, az egész Kárpát-medencét érintő fesztivál megrendezése.

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál különlegessége, hogy a Kárpát-medence harminc helyszínén, azonos programelemekkel – istentisztelettel, templom előtti tánccal, néptáncos, népzenész felvonulással, egyszerre felcsendülő közös énekkel, össztánccal – közel 20 000 néptáncos, népzenész és kézműves közreműködésével mutatja be a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát.

Forrás: facebook, mti.hu