A WHO kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohánymentes Világnap, ami arra szolgál, hogy felhívják a figyelmet ennek a függőségnek a súlyos következményeire.

Magyarországon a férfi lakosság 27,3 százaléka dohányzik napi szinten, a nők esetében ez az arány 22 százalék. Globálisan a dohányzás 6 millió ember halálát okozza évente, akik közül 600 ezren passzív dohányosok (tehát ők maguk nem dohányoznak, csak mások füstjét szívják). Magyarországon évente nagyjából 30 ezer halál köthető a dohányzáshoz.

A nikotin erős addikciót okoz, így a dohányzásról leszokni nagyon nehéz. A cigarettázás okozta veszélyt talán nem is kell különösebben taglalni, hiszen mindenki számára ismert, hogy rengeteg súlyosan egészségkárosító anyagot tartalmaz a cigaretta füstje.

A dohányzás abbahagyásának már rövid távon is több jótékony hatása van. Az utolsó szál elszívása után 20 percet követően a vérnyomás és a pulzus normalizálódik és javul a vérkeringés. 8 óra elteltével a vér oxigénszintje visszaáll a normális szintre. 24 óra után pedig a tüdő elkezd tisztulni.

Hosszú távon pedig jelentősen csökkenthető a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye, 1 év elteltével felére csökken a dohányzókat veszélyeztető szívroham kockázata, 15 év után pedig a cigaretta okozta egészségügyi problémák kialakulásának esélye szinte teljesen eltűnhetnek.

Néhány tipp a dohányzásról való leszokáshoz:

  • Kérjen segítséget! Ha úgy gondolja, hogy egyedül nem sikerülne kérje családja és barátai segítségét, hiszen nem kell egyedül küzdenie, környezete sokban támogathatja. Beszéljen olyan ismerősével, akinek sikerült a leszokás. Szakember bevonása is sokat segíthet.
  • Rituálék pótlása! Sokaknak rituálé épült a dohányzás köré, például a reggeli kávé mellé elszívott cigaretta. Ezeket helyettesítse más dolgokkal, például almával, de pár perc mozgás is sokat segíthet.
  • Jutalmazza magát! Minden elért mérföldkő után jutalmazza meg magát. Ilyen pontok lehetnek az első 24 óra, 3 nap, első hét, hónap, vagy év után amit füstmentesen töltött.
  • Tüntesse el a kísértést! Dobjon ki minden olyan dolgot, ami a dohányzásra emlékezteti, hamutartó, öngyújtó stb.
  • Indokolja meg a döntését! Olvasson utána a dohányzás negatív hatásainak, ezzel is tudja magát ösztönözni.
  • Ne adja fel! Mindig tűzön ki maga elé újabb célokat és tartsa fejben, hogy mennyire fontos leszoknia a dohányzásról.