Az Európai Unió Statisztikai Hivatala szerint Magyarország a második legszegényebb állam az Európai Unióban – derült ki az ATV Híradó riportjából. A magyar háztartások fogyasztása az EU-s átlag 70 százalékát éri csak el, aminél csak Bulgáriában volt kevesebb.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy 2021-ben az országok ár- és bérszínvonala közötti különbségeket is figyelembe véve a magyarok egy főre jutó fogyasztása nagyon alacsony volt. De legalább megelőzzük Bulgáriát, ahol ez az adat 63 százalék.

A statisztikai oldal szerint már a második legszegényebb ország vagyunk az Unióban, igaz, a szlovákokkal azonos szinten vagyunk. Romániától és Szlovéniától azonban már jelentős a lemaradásunk. Szomszédaink közül Ausztria mutatója már más képet mutat, ott átlag feletti a fogyasztás, 115 százalékos. Ők egyébként az élmezőnyben vannak ezzel a számmal, csak Luxemburg, Dánia, Németország és Hollandia adatai jobbak.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint, „ez már a Holdról is látható.” Szerinte sok év munkájával sikerült ezt a szintet elérni, hiszen 2010-ben Magyarország ezen a fogyasztási listán még 3 hellyel állt előrébb. 11 év alatt 36 százalékkal nőtt ugyan a fogyasztás, de ez messze nem volt olyan ütemű, mint a régió többi országában, így többen is megelőztek minket.

A felmérés az egy főre jutó GDP-t is vizsgálta, ebben Magyarország az EU-átlag 76 százalékát érte el, amivel szintén utolsó előttiek vagyunk.