Pintér Sándor belügyminiszter Trócsányi Lászlóval a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemén beszélt az oktatásról, a rendőrhiányról és a csendőrségről.

A tárcavezető elmondta, hogy magát rendőrnek tartja, mivel karrierjét a rendőrség alapozta meg. A jogi ismeretek megszerzése, betartása, betartatása, a fegyelem kérdése és szervezés, valamint az irányítás összhangja olyan tulajdonságot, amiket a rendvédelemben szerzett meg. Úgy gondolja, hogy ezeket a minisztérium minden más területére ki kell, hogy terjedjenek.

Elmondása szerint nehezen érteti meg magát az olyan EU-s belügyminiszterekkel, akik egész életükben politikusok voltak és a párthátterük miatt kötött mandátummal érkeznek a tárgyalásokra. Ezzel szemben Pintér a miniszterelnöktől csak kereteket kap.

A belügyminiszter a csendőrség bevezetését elvetette, mivel két állománynak külön infrastruktúrára, informatikai rendszerre, két külön parancsnokságra és titkárságra lenne szüksége. Ezt még a gazdag országok is egyre kevésbé engedhetik meg maguknak.

A rendőrhiány okát abban látja, hogy jól megy a gazdaság és a gazdaságban az összes hivatásos múlttal rendelkezőt szívesen veszik.  

Az oktatás témájában az elmúlt időszak pedagógus sztrájkjainak ellenére nem tért ki a béremelésre. Azt viszont elmondta, hogy ősszel (valamikor szeptember-október elején) felmérést készítenek a diákok képességeiről.

Az egészségügy terén átszervezéseket tervez, azonban arról nem beszélt, hogy ez pontosan mit fog jelenteni.

Pintér Sándor 126 nap múlt a leghosszabb ideig hivatalban lévő magyar belügyminiszter lesz, 73 éves kora ellenére egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne.