Az elmúlt 6 év nagy részét a Pécsi Tudományegyetem falai között töltöttem. A hat év alatt pedig szűnni nem akaró ámulattal töltött el a gondolat, hogy a kampusz épületei között egy botanikus kert helyezkedik el. Az esztendők alatt, amikor időm és energiám engedte, szívesen töltöttem ott a tanórák közötti időt, elszürcsölve egy kávét vagy beszélgetve a csoporttársaimmal az élet kisebb-nagyobb dolgairól. Ezeket az élményeket pedig csodálatos természeti közeg, a változatos madárfajok éneke, az óriási és gyönyörű fák kellemes susogása, illetve lombkoronákon átszűrődő napfény csak még színesebbé teszi az emlékezetemben. Mivel sokan nem is tudják, hogy mekkora természeti kincs bújik meg valójában a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság utcai kampuszának épületei mögött, úgy éreztem megérdemelne ez a csodás kert egy kis ismertetőt.

Története

A park története 1912-ig nyúlik vissza, amikor is a jezsuita Pius gimnázium építésével párhuzamosan kezdték meg kialakítását.  A kert egyik felét ekkoriban szőlő, gyümölcsös foglalta el, a másik részében pedig a cserjék és fák domináltak. Ekkor telepítették be a hársfák mellé a jegenyefenyőket, gyertyánokat, tölgyeket, bükkfákat, juharokat, jezsámeneket, valamint orgonákat is. Ezek közül több ma is megtalálható a kertben. 1935-től jelentős talajjavításra, gyepesítésre, vízvezeték hálózat építésére és nagyarányú fásításra került sor.

A II.világháború során a kertet elhagyatottá vált, nem gondozták többé. 1950-ben a Pedagógiai Főiskola kapta meg az elhanyagolt telket, járhatatlan telket, melyet a Növénytani Tanszék vezetésével hallgatók hozták rendbe. A rendbe tett parkot ezt követően dr. Uherkovich Gábor, Pásztor György és Tihanyi Jenő munkájának köszönhetően 1952-ben alakították botanikus kertté. Ezután került sor a rendszertani kertek telepítésére és ezzel együtt egy betonmedence építésére, mely a Pécs környéki állóvizek növényvilágát tudta befogadni. A botanikus kertté fejlesztéshez a szegedi és a budapesti botanikus kertekből kapott magvakat. Az arborétumba és a bemutató területekre pedig több száz Pécs környéki növényfajt sikerült betelepíteni. 1953-ra a hazai botanikus kerteken kívül már 10 külföldi botanikus kerttel sikerültek magukat cserélniük. Az épületeket és parkképet formáló újítások sem maradtak el: 1952-ben megépítésére került a szukkulens ház, 1954-ben pedig megnyitották a pálmaházat is. 1965-ben hat növény házzal rendelkezett Botanikus Kert, 1986-ban pedig megkezdték a mediterrán sziklakert és a félsivatagi kertrész munkálatait is.
A folyamatos innovációk és bővítések következtében 1989-ben megyei természetvédelmi területté nyilvánították.
2011-ben és 2015-ben pedig KEOP pályázatok keretein belül jelentős fejlesztéseket és újításokat hajtottak végre, melyek következtében felújításon mentek át többek között az üvegházak, a beltéri és kültéri növényfalak, az öntözőrendszer, illetve a jeltáblák is.

A Botanikus Kert most

A 6.85 hektárnyi kert területén jelenleg 9000 féle növény található. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

A 2000-es évek eleje óta a beteg, kipusztult és invazív növények helyére több mint száz új cserje és fa került betelepítésre. Így alakult ki az uszoda alatt a Japán-kert és az ázsiai gyűjtemény, valamint a fenyves rész. Közvetlenül a sportpálya felett található a mediterrán gyűjtemény, illetve az amerikai és ausztrál gyűjtemény is. A látványos gyűjtemények a ciprusok, örökzöld tölgyek, fügefák, babérfa gránátalmafák, eukaliptuszok, magnólia, liliomfa mellett sok különlegességgel is szolgálnak.

A pálmaház közelében találhatjuk meg a télálló pálmát, a valódi olajfát, a japánnaspolyát, a szamócafát. A kerti tóban vízi és mocsári növények találhatók. Ez a hely több, mint 40 féle növénynek ad otthont, amelyek jelentős része fokozottan védett.

A télálló kaktuszkertben jukkákat, kaktuszokat, további szárazságtűrő cserjéket, fákat, évelőket találunk.  A kaktuszház alatti területen egy angol típusú kert idősebb örökzöldekkel, valamint évelő- és gyógynövényekkel üdítő látványt nyújt. Ez alatt helyezkedik el a bambuszkert.

Az üvegházban pedig megtalálhatjuk a 10-12 m magasra megnövő pálmákat, a textilbanánt és a fikuszfát, mellettük a flamingóvirággal, filodendronokkal, bors-félékkel, páfrányokkal és még több, mint 600 féle trópusi növénnyel.

Az epifiton-házban liánnövények, bromélia-félék, melegházi orchideák és rovarevő növények, láthatóak. A mediterrán házban citrus-félék, kávéfák, banán-félék, guava, hibiszkuszok, valamint egyéb dísz-, és haszonnövények, míg a hidegházban az eukaliptuszok, akáciák, cikászok, valamint egyéb gyümölcstermő fák és dísznövények cseperednek. Végül pedig a kaktusz- és pozsgásházban a kaktuszok mellett az aloék, agavék, kutyatej-félék, kristályvirág-félék, dögvirágok és még több, mint 1200 féle faj várja a látogatókat.

Nyitva tartás

Üvegházak:

Hétfő: Zárva

Kedd-Csütörtök: 7:00- 15:00-ig

Péntek: 7:00- 13:00-ig

Szombat: Előzetes egyeztetés alapján

Kertlátogatás:

Hétfő-Péntek: 7:00-18:00

Jegyárak

Felnőtt: 1.000 Ft

Diák/ Nyugdíjas: 700 Ft

Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig): 3.300 Ft

Az aktuális eseményekkel kapcsolatos tájékozódásért, információkért keresse fel a Botanikus Kert oldalát

Képek forrása: Hegedüs Tünde