Idén immáron 5. éve került megrendezésére a fekedi nyári tábor, ezúttal június 20-26 között. A tábor célja idén is a falu lakói, valamint az innen elszármazó gyerekek számára egy közös ismerkedős esemény megszervezése, valamint a helyi falusi, illetve sváb kultúra bemutatása volt. A tábor szervezői ezúttal is Feked alpolgármestere, Peck Tibor, valamint felesége, Peck Réka voltak (és felnőtt kísérőként idén is jelen voltam rajta, legalábbis az első 5 napon).

Az idei év tematikáját két mesterség alapjainak az elsajátítása adta. Az egyik az agyagművesség volt, melynek keretében a gyerekek agyagból formázhattak ajándéktárgyakat, valamint használati eszközöket, melyeket ki is festhettek, majd a felnőttek a kísérő programok alatt ki is égették a tárgyakat. A leglelkesebbek még fazekaskorong segítségével is készíthettek különböző méretű edényeket és tálakat. A kosárfonás során pedig a gyerekek életkortól függően egymástól eltérő nehézségű fonási technikákat tanulhattak meg, melyek segítségével különböző funkciót ellátó kosarakat készíthettek. Bevallom ez utóbbi néha számomra is fejtörést okozott, amikor a gyerekeknek kellett segíteni, mert a kézügyességem nem a legerősebb :).

Természetesen a két fő tevékenység mellett számos más programra is volt lehetőség a hét során. A már-már szokásosnak mondható társasozás, valamint focimeccsek mellett a gyerekek egy izgalmas egyéni, de mégis kooperatív játékot is kipróbálhattak. E mellett sor került az egyik délután egy erdei kirándulásra is, de a gyerekek a falu tájházát is meglátogatták, ezenkívül egy egésznapos túrán vettek részt Závod és Mecseknádasd érintésével.

De a legnagyobb izgalmat talán a péntek éjjeli erdei sátorozás jelentette, amikor is egy éjszakát a civilizációtól távol, az erdőben töltöttek a táborozók. Ahhoz képest, hogy a gyerekek átlagéletkora talán idén volt a legalacsonyabb az összes tábort nézve, nagyon jól bírták a puritán körülményeket és az éjszakai sötétség sem ijesztette meg őket. Az utolsó napokon pedig idén is megtörtént a hagyományosnak mondható faültetés, valamint templomi éneklés is.

A tábor különlegessége volt még, hogy egy a faluban átmeneti menedéket kapó, 9 éves ukrán lány is részt vett rajta. Noha a nyelvi nehézségek megvoltak, a gyerekek közötti összhang jól működött, és a programok kézműves jellegének köszönhetően ő is be tudod kapcsolódni a tábori eseményekbe. Ezzel együtt őszintén remélem, hogy jövőre csupán az idei nosztalgikus emlékek felidézése céljából, önkéntesen, ide utazva fog részt venni a nyári táborban. Mert, hogy az idei esemény sikerén felbuzdulva jövőre is lesz tábor, azt szinte teljes bizonyossággal merem állítani.