Belsős, kiszivárgott információk alapján a Pécsi Tudományegyetem az elszálló rezsiárak miatt kötelező, otthoni munkavégzésre rendelheti a kollégáit a nyári időszak során. A kormány döntésének értelmében az egyetem már nem rezsicsökkentett áron kapja az energiát, az elektromos ára a korábbi 54 kWh-ról 135 kWh-ra fog emelkedni, ami az egyetem számításai alapján öt hónapra nézve 2.2 milliárd forintnyi többletköltséget jelent.

A PTE szerint a „nyári melegben hatékony költségcsökkentést jelent az otthoni munkavégzés”, emiatt hétfőtől egészen augusztus 31-ig a Kancellár általános home office-t rendelt el. Ezen túl is súlyos intézkedések lépnek életbe.

Ahol például muszáj bemenni az irodába, ott azt kérik a kollégáktól, hogy egy irodában maximum hárman, négyen legyenek és a lehető legkevesebb irodában használják a légkondíciókat, a nem használt irodák összegyűjtését is kérték, azokat az irodákat pedig nem is fogják takarítani, melyeket használnak azokat is csak hetente egyszer. A karok egyébként maguk határozzák meg a további költségcsökkentést, az Egészségtudományi Kar például nyárra kvázi bezár, hetente mindössze egyszer lesz ügyfélfogadás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz ősztől, ha megkezdődik a tanítás, azonban a PTE már készül a téli időszakra is, december 19 és 23 közé például kötelező szabadságot rendel el a munkáltató.

Az egyetem külön kéri a munkavállalóit, hogy az elektromos áramot fogyasztó eszközöket „takarékosan” használják.

Frissítés: az Egészségtudományi Karon a Szepesy utcában lesz ügyfélfogadás és ügyintézési lehetőség is, minden nap 8 és 14 óra között a nyári szünet alatt is.