Drága elmenni külföldre manapság? Milyenek az árak a horvát tengerparton? Vajon olcsóbb a Balaton, mint az Adria?

Június legvégén jártam Horvátországban, azon belül is Isztriában, Rabacon. Négy barátommal utaztam el, csütörtöktől hétfőig, tehát négyéjszakát töltöttünk ott el, és egy öt személyes autóval mentünk, öten. Utóbbi sokat segít a költséghatékonyságban.

Szállás.

Az apartmanok – szerintem – nevetségesen olcsók Horvátországban, igaz június vége még nem számít klasszikus főszezonnak, de az idő már meleg, a tenger is kellemes 23-24 fokos, cserébe még nincs óriási tömeg, tehát egy ideális időpont az utazáshoz. A tengerre néző 3 szobás, jól felszerelt apartman négy éjszakára körülbelül 100 ezer forintba került, fejenként tehát 20 ezer forint volt a szállás. Kedvelem egyébként az ilyen apartmanokat, lehet bennük például főzni, mellyel csomó pénzt meg lehet spórolni. Mi ahogy mindig, úgy most is Airbnb-n keresztül foglaltunk, a lehúzós magyar oldalakat érdemes elkerülni, szerintem messze a legjobb opció az Airbnb egy ház/lakás bérlésére.

Üzemanyag.

Az üzemanyag esetén Szigetvárnál tele tankoltuk az autót, így Horvátországban csak minimálisan kellett rátankolni. Az út Pécs-Rabac-Pécs vonalon 916 kilométer, mi helyben erre még tettünk rá bőven, mintegy 300 kilométert mentünk Isztrián autóval, különböző kirándulásokra, városnézésekre. Összességében az üzemanyag az autópályadíjakkal és a parkolással együtt körülbelül 65 ezer forintra jött ki, fejenként nagyjából 13 ezer. Ez természetesen megtett távtól, autótípustól, fogyasztástól függően változhat, de ennél kevesebből azért nehéz ezt megúszni. Ha többen ülnek az autóban, többfelé osztódnak a költségek, érdemes útitársakkal menni!

Étel, ital.

Rabactól pár kilométerre fekszik a festői Labin, ahol eredeti VERA-minősítésű nápolyi pizzát kaphatunk, 60 kunától. 60 kuna nincs 8 euró sem, arról már nem a horvátok tehetnek, hogy a magyar forint egy fabatkát sem ér, akit ez esetleg zavar forduljon a Karmelitához panaszkodásra. Mindenesetre 8 euró a világ talán legjobb pizzájáért nem sok, ennyiért a Balatonon sajtos-tejfölös lángost kapunk… Jellemzően egyébként 60-100 kuna között már jókat lehet enni bármelyik tengerparti város éttermében, a tengeri és különlegesebb fogások kerülnek többe. A helyi Lidl pedig szerintem hasonló áron van, mint az itteni, hangsúlyozom, arról nem a horvátok tehetnek, hogy a forint gyenge, mint a reggeli harmat.

Összesen.

A szállás és az utazás 33 ezer forintomba került, ezen túl pedig a netbank alapján körülbelül 51 ezer forintot költöttem, ebben viszont volt egy bulizás, volt négy éttermi étkezés, két nagyobb bevásárlás, grillezés, több kávézás, tehát egyáltalán nem spóroltam. A szállás és az utazás szerintem ennél kevesebből nehezen kihozható, habár tegyük hozzá, 4 nap a horvát tengerparton utazással együtt 33 ezer forintért nem sok pénz, a költéseken viszont bőven lehet(ett volna) spórolni. Ha pedig a forint nem gyengült volna egyetlen év alatt ennyit a horvát kunához és az euróhoz képest, akkor a helyzet még sokkal jobb lenne. Őszintén szólva nem hiszem, hogy a Balatonon ennél olcsóbbra hoznék ki négy napot, ugyanennyi szolgáltatás igénybe vétele mellett.

Kártya.

Nagyon régóta úgy járok nyaralni, hogy nem váltok már át egyetlen fillért sem, nincs értelme annak, hogy a váltóknál lehúzzanak. Európán belül gyakorlatilag bárhol lehet boldogulni bankkártyával, külföldön természetesen Revolutot használok, amiről ha szükség, akkor középárfolyamon tudnék levenni pénzt is. Erre azonban nem volt szükség, csak ott költöttem pénzt, ahol lehetett kártyával fizetni. Nagyobb üzletekben, pékségekben, éttermekben, bárokban lehet, és egyre több utcai árus is rendelkezik már terminállal. Aki nem, hát ők tőlem nem kaptak egyetlen huncut kunát se.