Rendkívül ritka madár, egy ázsiai pettyeslile kerülhetett elő Mórahalmon július 8-án – írja Facebook-oldalán a Birding Hungary.

A madárról készül fotót egy madárhatározó csoportban osztották meg a Facebookon, emiatt sajnos már nem is sikerült visszakeresni.

Az ázsiai pettyeslilének eddig összesen két hazai előfordulása ismert. Amellett, hogy nagyon ritka madár, még vándorló is, ami jobban megnehezíti a megfigyelését. Egész Európa területén is igazi kuriózum a feltűnése. Magyarországon korábban 2000-ben látták a faj egyik példányát Fertőújlakon, majd 2012-ben egy másikat Sarródon.

Az ázsiai pettyeslilét egyébként nehéz elkülöníteni az aranylilétől és a szintén közeli rokon amerikai pettyeslilétől. Ritka előfordulása miatt hazánkban természetvédelmi szempontból kevésbé jelentős faj.

Az ázsiai pettyeslile főleg Ázsia északi és Alaszka nyugati részén költ. Fészke egy egyszerű talajmélyedés, amit legtöbbször alacsony növényzetben alakít ki. 3-4 tojást rak le, a fiókákat a két szülő közösen neveli fel.

Forrás: 24.hu