Kellőken komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, ezt akarja ismertetni Gulyás. A miniszter azt mondta, eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, egy év alatt az áram ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, mondta a miniszter. Éppen ezért hét pontból álló tervet jelentett be:

  1. 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést;
  2. Szijjártót felhatalmazták, hogy további gázkészleteket szerezzen be; az év egynegyedében képes a mostani gázkészlet, ennél több kell;
  3. a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozóra és tűzáfára, kivéve bértárolás;
  4. a kormány fokozza a szénbányászatot;
  5. a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani; hadrendbe kell állítani;
  6. a Paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik;
  7. látják, hogy elhúzódik a háború, akadozik a gazdaság, rendkívüli állapot van, ezért minden olyan magyarországi szereplő, aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie, így aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti.

Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál 1729 köbméter. Aki ennél többet használ, ő a többletet már piaci alapon fogja megfizetni.