Idén is öt koncertből álló fellépéssorozatra készül a Nemzeti Ifjúsági Kórus: szombaton Veszprémben, majd Kaposvárott, Pécsett, Budapesten és Kecskeméten láthatja a közönség a Kárpát-medence különböző részeiből érkező énekeseket.

Az Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával működő együttes kiemelt figyelmet szentel a kortárs magyar kórusművészet értékeinek bemutatására, népszerűsítésére. A Nemzeti Ifjúsági Kórus repertoárjában ezért 20. századi és mai magyar kompozíciók szerepelnek, közülük kettő az együttes felkérésére született. Csemiczky Miklós és Szabó Barna darabjait most hallhatja először a közönség, de a koncerteken Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Orbán György, Tallér Zsófia, Bella Máté és Megyeri Krisztina művei is felcsendülnek.

A 2018-ban alakult Nemzeti Ifjúsági Kórus célja, hogy a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jegyében a nemzeti jelzőhöz méltó színvonalon mutassa be a 20-21. századi magyar kórusirodalom legjavát, a Kodály Zoltán nevével fémjelzett magas szintű zenei nevelés eredményeit, valamint közösségépítő erejét.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus három eddigi nyári programján összesen 90 énekes vett részt, akiket a beküldött felvételek és a személyes meghallgatások alapján a karnagyok választottak ki. A tagok között vannak zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők éppúgy, mint más területekről érkezők: vegyészmérnök, IT-szakember, orvostanhallgató, képzőművész-hallgató vagy éppen adószakértő. Idén az 55 tagú együttesben 18 olyan fiatal énekel, aki először vesz részt a kórus programjában.

A mindössze hatnapos közös kecskeméti felkészülés után a Nemzeti Ifjúsági Kórus öt hangversenyen mutatja be új műsorát a hazai közönségnek. Az első állomás július 23-án Veszprém lesz, majd július 24-én Kaposvár következik. A dunántúli helyszínek sorában július 25-én Pécs lesz az utolsó.

A veszprémi, a kaposvári, a pécsi és a budapesti koncertek ingyenesen látogathatók, de a zeneakadémiai koncertre regisztrálni kell a budapest@filharmonia.hu e-mail címen.

Kép: Facebook