A fekete-tengeri térség országainak tengerbiológusai és ökológusai szerint a delfinek már negyedik hónapja pusztulnak tömegesen az orosz invázió és az orosz flotta tengeri tevékenysége miatt – értesült a hvg.hu a a Kyiv Independent cikkéből.

Ivan Ruszev, az ukrán Tuzly-torkolatok Nemzeti Természetvédelmi Park környezettudósának becslése szerint legalább 5000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben március és július között. Ruszev szerint ez a szám háromszorosa a háború előtti adatoknak – írja a lap.

A tömeges kihalás oka, hogy a delfinek echo-lokációt, más néven szonárt használnak kommunikációra, táplálékkeresésre és tájékozódásra. Ezt az érzéküket zavarják meg az orosz tengeralattjárók által kibocsátott erős és állandó víz alatti zaj, ami a mozgásuk és a rakéták kilövése során keletkeznek.

Ennek eredményeként a delfinek nagyobb számban pusztulnak el, mivel nehezen találnak táplálékot, és a legyengült immunrendszer miatt fogékonyak lesznek a vírusokra és parazitákra. Ez még fokozódik azzal is, hogy a Fekete-tengerben a folyamatos robbanások okozta ijedtség hatására a delfinek gyorsan a víz felszínére úsznak, légembóliát okozva maguknak.

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay