Keresztes László Lóránt, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője tartott online sajtótájékoztatót, egy egészen különös helyszínről: egy kiszáradt tó medréből. A helyszínválasztás nem volt véletlen, Keresztes az aszályról és a hazánkat is érintő éghajlatváltozásról beszélt.

Mindannyian tapasztalhattuk az országban, hogy milyen brutális aszállyal van dolgunk, hogy emiatt milyen nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, folyóink, tavaink száradnak ki, szinte mindenhol rekordalacsony a vízállás. – mondta Keresztes

Hozzátette, ez a folyamat nem újkeletű, egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, melynek mennyisége is csökken, az aszályos időszakok hossza nő, azok egyre hosszabbak és forróbbak. Az LMP képviselője elmondta, Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb ország Európában.

Azonban Keresztes szerint azt is ki kell mondani, hogy a kiszolgáltatott helyzet elsősorban a kormány mulasztásainak sokaságának köszönhető. Azt is hangsúlyozni kell a pécsi képviselő szerint, hogy ha a kormány nem érzékeli a kialakult helyzetnek a súlyosságát, és nem képes a jövőbe mutató érdemi döntéseket meghozni, az nem jelent mást, mint a jövő felélését.

Az LMP folyamatosan figyeli a kormány munkáját, évek óta nyújtják be a javaslataikat, azonban még ebben a kritikus helyzetben sem látnak jövőbe mutató javaslatokat a Fidesztől. A zöldpárt öt területen vár érdemi cselekvést a kormánytól.

Keresztes szerint egyfelől újszemléletű vízgazdálkodásra van szükség, a jövőben már nem lehet cél a vizek minél gyorsabb kivezetése az országból, hiszen így is több víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik. Másfelől a kormány jól láthatóan nem készült fel a folyóink, felszíni vizeink védelmére, egyszerűen nincs megfelelő védelme a természetes vizeinknek. Képtelen a kormány védekezni vizeink szennyezése ellen, kiemelten a határon átnyúló környezeti kockázatok ellen. Ennek legutóbbi ékes példája volt a Sajó szennyezése, ami a mai napig nem oldódott meg. Az LMP javaslatot tett a kormánynak, hogy a magyar pártok közösen álljanak ki annak védelmében, de a kormány nem is válaszolt a felvetésre.

Ezen kívül a víziközmű rendszer is az összeállás szélére jutott, mondta el Keresztes. Sok helyen van vízhiány és korlátozás, a megtermelt ivóvíz huszonkét százaléka felhasználás nélkül elfolyik a rossz közmű hálózat miatt. Ha érvényben maradnak a jövőévi költségvetéssel kapcsolatos döntések, az azt jelenti, hogy a kormány feladta az ivóvíz ellátást és a vízbázisok védelmét. Az LMP ezzel kapcsolatban is megtette a javaslatait, és minden érdekelt bevonásával próbálják meg elérni, a víziközmű rendszer megmentését.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint nagyon fontos lenne a gazdáknak is segíteni. A kormány az aszályra adott megoldási javaslatainak a fókuszában továbbra kizárólag az öntözés áll, ahogy azt ma reggel is hallhattuk. Valódi megoldást az hozhat, ha a talaj vízháztartását állítjuk helyre, hiszen csak az egészséges táj tudja biztosítani a növényei számára a kellő vizet. Valódi megoldást csak az hozhat, ha a vízháztartást állítják helyre, vízlevezető vízgazdálkodás helyett vízmegtartó vízgazdálkodásra szükséges Keresztes szerint. Ehhez arra van szükség, hogy a kormány nagyobb mértékben támogassa a gazdákat.

A vízválságnak nem fog véget vetni a háború vége, ha a kormány nem cselekszik azonnal, akkor az aszály még nagyobb baj lesz, Keresztes szerint ha ez a helyzet sem ébreszti fel a kormányt, akkor nekünk kell felébreszteni. Ha nem cselekszenek, akkor az embereknek kell kikényszeríteni a lépéseket, hiszen mindannyiunk, gyermekeink jövőjéről van szó.