Áder Jánoshoz fordul a hazai erdők védelme érdekében az LMP – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese.

Közlése szerint arra kéri Ungár Péter frakcióvezető a volt köztársasági elnököt, hogy vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé tévő kormánydöntés mihamarabbi visszavonása érdekében. Az LMP szerint a “romboló rendelet” döbbenetes károkat tud okozni, következményei pedig nem, vagy csak hatalmas anyagi ráfordítással lesznek majd helyrehozhatóak.

“Ez a lépés nem segíti az energiaszegénységben tengődőket, viszont olyan rombolást eredményez, ami nem tűrhető tovább” – fogalmazott Csárdi. Emlékeztetett arra, hogy a volt államfő “mindig rendkívül fennkölt módon, szóban védte a természetet”, e célra hozta létre a Kék Bolygó Alapítványt is. Most pedig valóban tehet azért, hogy “ne szülessenek olyan döntések, amelyek valóban fölélik a jövőnket”.

A zöld párt politikusa hangsúlyozta: a tarvágással kitermelt fák energetikai értéke nulla, hiszen másfél-két évre lesz szükség a kiszáradásukhoz, hogy aztán tüzelőként lehessen használni azokat.

Az LMP a fentiek miatt az Alkotmánybírósághoz is fordul a kérdésben, Keresztes László Lóránt pedig összehívja a parlament általa vezetett Fenntartható fejlődés bizottságát is.