Az LMP az erdeink tarvágása, és a nemzeti parkok területének eladása ellen szervezett tüntetésen több ezren jelentek meg Budapesten a Kossuth téren pénteken.

Az eseményen a kormány döntése ellen tiltakoztak, amivel a veszélyhelyzetre hivatkozva feloldották a fakitermelés tilalmát a védett magyar természetvédelmi területeken és jelentősen megkönnyítették a fakitermelést a magyar erdőkben.

A tüntetésen az első felszólaló Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere volt, aki elmondta, hogy a kormány azt hiszi, hogy az emberek csak akkor mozdulnak meg, ha a saját zsebükről van szó. Azonban a mai esemény bebizonyította, hogy ez nem így van, az embereknek valóban fontos a természet védelme.

A tarvágás az Orbán Viktor kormányzásának új jelszava, ami mindent el is mond róluk – tette hozzá Baranyi.

El a kezekkel az erdőktől! – üzent Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a kormánynak.

Az erdők elpusztításáról szóló rendelet nem oldja meg a fűtésválságot, hiszen nedves fával nem lehet fűteni. Ha nem lesznek erdők, akkor előbb vagy utóbb mi sem leszünk, aki elpusztítja az erdőket az kockára teszi az emberek életét is – tette hozzá a zöld politikus.

A következő felszólaló Papp Dániel volt a Extinction Rebellion Magyarország aktivistája, aki megjegyezte, hogy a döntéshozókat egyetlen dolog érdekli, hogy minél több pénzt facsarjanak ki belőlünk és a környezetünkből. Mindezt azért, hogy minél nagyobb palotájuk legyen.

Az aktivista azt is elmondta, hogy nem fogja végig nézni, ahogy tönkretesznek mindent, rá kell jönnünk, hogy a döntés a mi kezünkben van.

Ezt követően Keresztes László Lóránt lépett a színpadra, aki elmondta, bár az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökeként hívták meg az eseményre ő édesapaként van jelen a tiltakozáson, hiszen most a gyerekeink és az unokáink jövője a tét.

„Nem félünk, nincs hova hátrálnunk” – tette hozzá.

Gyalázatának nevezte azt, hogy a kormány az ipari érdekek alá helyezte és kiiktatta a természetvédelmet. Ha a kormány nem látja miként kell cselekedni, akkor nekünk kell kikényszerítenünk ezeket a lépéseket és ha kell akkor egy nemzeti mozgalmat kell szervezünk a természeti kincseink megóvásáért – szögezte le a képviselő.

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (Popék) alelnöke felhívta arra a figyelmet, hogy a kormányzati nagy beruházásoknak négy jellemzője van. Túlárazottak, az útban lévő fákat kivágják, miután a lehető legtöbb fát letarolták tele pumpáljak betonnal és letérkövezik, cserébe kapunk egy undorító és ronda szürke épületet.

Nem lehet Magyarországra úgy tekinteni, mint egy terepasztalra – szögezte le Tóth.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy a klímaváltozás nem Orbán Viktor hibája, azonban az már a kormányfő felelőssége, hogy olyan kormányunk van, ami nem készít fel a klímaváltozás hatásaira és nem tesz semmit a mérséklésére.

Lettek volna zöld megoldások arra, hogy elkerüljük a most következő energiakatasztrófát, több száz milliárdok álltak rendelkezésre EU-s forrásokból, hogy leszigeteljük a magyar házakat, azonban a kormány ezt nem tette meg, most pedig ki akarják vágni a védett erdeinket – mondta el Ungár.

A képviselő hozzátette, hogy nem ez az ügy fogja megbuktatni Orbánt, viszont arról biztosított, hogy a természetrombolást meg fogják akadályozni.

A teljes eseményt itt nézhetik vissza: