Megjelent az IDEA Intézet legfrissebb, július 27. és augusztus 7. között végzett kutatásának eredményei. Ebből kiderül, hogy a Fidesz támogatottsága 3 százalékkal csökkent az előző méréshez képest.

Eddig tartottak az ígéretek?

Ha hosszabb távon vizsgáljuk akkor a KATA szigorítások és a rezsicsökkentés szabályainak változtatása óta a kormánypárt támogatottsága a teljes népességben 8 százalékkal, a biztos szavazó pártválasztók körében 6 százalékkal csökkent. Ez a mérési hibahatáron túli változás.

Az IDEA szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a Fidesz szavazótábora megroppant volna. Arról lehet szó, a választói magatartás ismert törvényszerűségeinek megfelelően, hogy azok a választók, akik a kampányígéretek és a választás előtti osztogatások hatására támogatták a Fideszt most lemorzsolódnak. Azonban a kutatás szerint a kormánypárt törzsbázisában nem tapasztalható változás, őket nem ingatta meg a rezsicsökkentés részleges elvétele, illetve a KATA módosítás.

A Fidesz népszerűsége nagyjából most a választás előtti 2021. decemberi szintre áll vissza, vagyis a teljes népesség körében 35 százalékon, a biztos szavazó pártválasztók között 51 százalékon áll. A kutatást részletező írás szerint a kormánypártról lemorzsolódó szavazókat egyelőre az ellenzéki pártoknak nem sikerült megszólítani. Mivel a Fidesz támogatásának csökkenésével közel egyenlő mértékben nőtt a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók bázisa.

Hogy áll az ellenzék?

A Demokratikus Koalíció népszerűsége 1 százalékkal növekedett az előző méréshez képest, a biztos választók körében 11 százalékon áll. A Mi Hazánk támogatottsága nem változott a korábbi 7 százalékhoz képest. A Momentum sem tudott új szavazókat megszólítani, így 4 százalékos a támogatottságuk. Mostanában az egyre komolyabb botrányoktól hangos Jobbiknál sem látható változás, a párt 4 százalékon áll. A választáson mandátumot nem szerző Kétfarkú Kutya Párt a választók 3 százalékának élvezi támogatást. Az MSZP előző mérés óta csökkent támogatásával a Párbeszéd és az LMP mellett egyaránt 1 százalékon áll.

Verdikt

A bújtatott adóemelés és a rezsinövelés hatására a Fidesz támogatóinak csak az a része hagyta maga mögött a pártot, akik egyébként sem kötődtek szorosan a kormánypárthoz. Tehát egyelőre nem tapasztalható komoly népszerűség csökkenés a társadalom széles rétegeit negatívan érintő intézkedések bejelentése óta.

Nyilván ezt az is árnyalhatja valamelyest, hogy a KATA szigorítás és a rezsicsökkentés részleges eltörlése még nem léptek hatályba, így az emberek még nem érzik egyértelműen a bőrükön ezeknek a hatásait.

A pontos eredményeket és a kutatás eredményének részletetését itt olvashatják.