Joe Biden amerikai elnök kedden aláírta azt a 430 milliárd dolláros törvényjavaslatot, amelyet az Egyesült Államok történetének legnagyobb klímavédelmi csomagjának tartanak – írta a Reuters. A törvény egyik legfontosabb célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. 

A törvénycsomag épphogy átment a szenátusban, ugyanis a szavazáson döntetlen született, 50-50 lett az arány. Ilyenkor az alelnök szavazata a döntő, Kamala Harris pedig mellette foglalt állást még augusztus 7-én. A képviselőházban aztán költségvetés-módosító eljárás keretében vitték keresztül néhány napja. Így következhetett a hivatalos aláírás kedden.

A Fehér Ház a ceremónia előtt kiadott közleménye szerint „Biden elnök és a kongresszusi demokraták közös erőfeszítésének köszönhetően történelmi teljesítmény értek el a jogszabállyal, ami kizárja a különérdekek érvényesítését, támogatja az amerikai családokat, és alulról építkezve növeli a gazdaságot”.

A klímavédelmi beruházások közt szerepel elektromos autók vásárlásakor és energiahatékonysági lakásfelújításkor igénybe vehető hitel lehetősége. Fontos lehet továbbá a zöld gazdaság szélesítése, valamint egy 4 milliárd dolláros aszály alap, amely az egyre gyakoribb szárazságok miatt került bele a törvénybe.

Forrás: 24.hu