Már csak pár nap és ismét itt a szeptember. Egyre rövidebbek lesznek a nappalok és egyre hidegebbek az éjszakák. A szervezetünk ilyenkor fokozottan igényli a megfelelő vitaminbevitelt, ezért most megmutatjuk, milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes szeptemberben fogyasztani.

Gyümölcsök

Alma
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának adatai szerint egy nagyobb alma kb. 130 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, 11 százalékát szénhidrátok, azonban 20 százalékát különböző rostok teszik ki. Kálium- és proteintartalma mellett jelentős A- és C-vitamint, valamint kalciumot és vasat hasznosít belőle a szervezet.

Szőlő
A szőlőt magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.

Dió
Az egyik legértékesebb gyümölcsünk! A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Emellett sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, szelén. Egyetlen hibája van, a magas kalóriatartalma miatt eléggé hízlaló.

Birsalma
Kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin -forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is.

Zöldségek

Sütőtök
A gyógyszeriparban hasznosíthatók a sütőtökben lévő fitoszterolok is, amelyek a koleszterin növényi megfelelői. A sárga színű zöldség olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása. A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók benne: pl. mangán, cink és réz – írja a webbeteg.hu.

Édesburgonya
Béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma nagyon magas, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. 

Forrás: Webbeteg, zabosfa.hu, hazipatika.com
Kiemelt kép: Pixabay