A Győrszentiványi Szent Benedek Általános Iskola honlapján nemrégiben meglepő közlemény jelent meg. Ez alapján minden szombaton 8 és 12 óra között tanítási napot tartanak szeptember 10. és október 22. között. Az így „megtermelt” szabadnapokat pedig hozzácsapják a téli szünethez, ami így december 19. és január 6. között, 3 héten keresztül fog tartani.

A szándék a közleményből is egyértelmű: a téli leállást a lehető legjobban meghosszabbítani, hogy ezzel költségeket spóroljanak meg (az őszi időszakban még a jó idő miatt vélelmezhetően jóval alacsonyabb rezsiköltség várható).

A köznevelésről szóló törvény indokolt esetben lehetővé teszi a 6 napos tanítási hetet, ám ennek ilyen hosszú időn keresztül történő alkalmazása a közoktatásban egyáltalán nem jellemző, és kérdés, hogy a gyerekek mennyire fognak örülni annak, hogy 7 napból hatot az iskolában kell tölteniük (az intézmény ezen azért próbál javítani és kirándulást szervezni néhány szombatra).

A közbeszédben már hosszú ideje felmerülő kérdés, hogy vajon az oktatási intézmények – amik kiestek a rezsicsökkentés köréből – vajon miként lesznek képesek ezt a hirtelen megemelkedő költséget kigazdálkodni. Többen felvetették már az ismételt online oktatást. A telex korábban azt írta, hogy az általuk megkeresett tankerületek mind jelenléti oktatásra készülnek, egyes szakértők szerint azonban nem zárható ki, hogy ez a tél felé közeledve változni fog.

Kép forrása: az iskola honlapja