Néha-néha megkapom kommentekben meg privát üzenetekben a kérdést, hogy miért nem csinálok húsmentes kóstolásokat. Ez nyilván egy nehéz helyet, mert ha valaki eszik húst, akkor egy vegetáriánus menüsort sokszor nem tart teljes értékűnek, és nem szeretnék abba a hibába esni, hogy a saját ízlésem és nézeteim miatt értékelek le egy ételt. Ugyanakkor a változatosság kedvéért időnként azért szívesen kipróbálok egy-egy húsmentes fogást is. Ennek tükrében hoztam meg a döntést, hogy kipróbálom az Aranykacsa Étterem (amiről sajnos nemrégiben a Szabad Pécs azt írta, hogy lehet, hogy az év végén leállnak) menüi közül a citruslevest és a salátaágyon tálalt grillsajtot.

A leves azonnal érkezett, gusztusos, sárgás színű leves egy karamelizált almaszelettel és némi tejszínhabbal. Magának a levesnek az íze nagyon bejött, végre hosszú idő után ettem egy olyan gyümölcsleves, ami nem az édessége dominál, hanem tényleg gyümölcsíze van, savanykás, kellemes hűs és nagyon frissítő. A levest remekül kiegészítette az alma, ami ropogós, édes, de mégis kicsit kesernyés volt (ebből mondjuk egy kevés még mehetett volna bele), a tejszín sok extrát nem tett hozzá, de kissé krémesebbé tette az ételt.

A leves után érkezett a főétel, ami mennyiségileg semmilyen kifogásolni valót nem adott. A sajt jól készült, pont megmaradt azon az állagom, amikor már lágy volt, de még nem éreztem folyékonynak, a grillezéstől kapott egy kellemesen füstös ízt, nekem működött, fő elemként, hús helyett is. A saláta is ízlett, friss, finom benne minden zöldség. Apró hiányérzetet nálam az okozott, hogy nem volt valami öntet a salátán. Persze kaptunk a menühöz fűszereket, ahol volt olívaolaj meg balzsamecet, szóval rá lehetett valamit tenni, de én valami olyasmire gondolok, amit ott csinálnak, ami a helyé, ami egyedivé teszi kicsit a salátát, amitől felismerem 100 közül is. Ez most elmaradt, de ettől még ízében finom volt.

Az ételért 2.200 forint körül fizettem, sajnos a mai megdrágult menüárak mellett ez már nem irreális, főleg nem ilyen mennyiségű ételért. Bár vega továbbra sem leszek, számomra ez egy teljes értékű menüsor volt, amit szívesen kipróbálok máskor is. Javaslom nektek is, tegyétek meg, amíg lehet!